POLITICĂ

TELDRUM amendat cu 90 000 de euro de APELE ROMÂNE

Apele Romane a penalizat societatea Tel Drum cu suma de 412.155 lei, circa 90.000 de euro, dupa ce un control inopinat a scos la iveala ca firma a extras 9.220 metri cubi de pietris fara autorizatie. Tel Drum a contestat aceste penalitati, dar Tribunalul Teleorman a decis ca angajatii statului au avut dreptate cand au amendat societatea. La inceputul lui 2018, inspectorii de la Sistemul de Gospodarire a Apelor (SGA) Teleorman au facut doua controale in perimetrul Peretu al albiei vadului Vedea, delimitat de comunele Vedea si Peretu.

Tel Drum detinuse o autorizatie de gospodarie a apelor pe acel perimetru, document valabil pana la 29 septembrie 2017. Potrivit actului de reglementare, societatea putea exploata maximum 34.240 mc de agregate minerale de balastiera. Inspectorii SGA au observat insa ca Tel Drum ar fi exploatat pietris si dupa aceasta data. In plus, au facut mai multe masuratori topografice si au calculat ca Tel Drum a exploatat 43.518,49 mc de agregate minerale, ceea ce insemna o depasire a volumului admis cu 9.278,49 mc. Penalitatile calculate: 412.155 lei pentru “nerespectarea actului de reglementare si fara a detine abonament de utilizare/exploatare”.

Societatea Tel Drum Alexandria (Teleorman) este una dintre cele mai importante companii de constructii de drumuri din tara. Potrivit DNA, in spatele companiei ar sta liderul PSD, Liviu Dragnea, lucru negat vehement de politician.

Penalitatile aplicate de SGA Teleorman fac parte dintr-un sistem mai amplu, denumit “Mecanismul economic specific domeniului gospodaririi durabule a resurselor de apa”. Mecanismul este reglementat de mai multe legi in materie, cea mai importanta fiind Legea 107/1996 a apelor, care transpune in legislatia nationala Directiva cadru in domeniul apelor nr. 60/2000 a Uniunii Europene. “Apa nu este un bun comercial oarecare, ci un patrimoniu care trebuie protejat, aparat si tratat ca atare”, este primul articol al acestei directive europene. “Aceste penalitati aplicate nu se circumscriu, din punct de vedere juridic, unei raspunderi contraventionale, ci mai degraba cuantumul acestora prezinta prejudiciul suferit prin extragerea a 9.220,49 mc de balast, fara a detine niciun fel de reglementare si fara a se plati contributiile specifice prevazute de legile speciale ale domeniului de gospodarire a apelor”, explica SGA Teleorman.

Tel Drum a contestat la Judecatoria Rosiori de Vede aceste penalitati si a reusit initial sa le anuleze. Tribunalul Teleorman a admis insa recursul facut de Apele Romane si a decis definitiv ca societatea sa plateasca penalitatile, potrivit portalului instantelor. Conform dosarului care a ajuns la Tribunalul Teleorman, Tel Drum a sustinut ca nu avea cum sa extraga 9.220.49 mc de nisipuri si pietris intr-un timp atat de scurt, in perioada 30 septembrie 2017 – 17 ianuarie 2018. “Cantitatea este exagerata”, sustine firma.

Un alt motiv invocat de Tel Drum: Administratia Bazinala de Apa Arges-Vedea ar fi calculat penalitati de 10 ori mai mari, fiind vorba de un calcul eronat.

sursa: ziare.com