POLITICĂ

Televiziunea germană de stat, despre Dragnea, Belina și corupția din România

Televiziunea germană de stat ARD a realizat și difuzat un amplu reportaj despre liderul PSD Liviu Dragnea, plecând de la protestul terminat cu violențele jandarmilor din 10 august.

„Sunt conduşi de politicieni corupţi, dar în ultima vreme nu mai suportă în tăcere. Zeci de mii de oameni protestează în toată România. Cerinţa lor: Demisia“ – aşa începe reportajul, realizat de o echipă de jurnalişti germani, despre tot ce se întâmplă în țara noastră.

„Un mare protest față de corupție – acestea sunt imaginile weekend-ului trecut în București. Cine a fost în centrul atenției demonstranților? Liviu Dragnea, președintele Parlamentului și liderul PSD“, titrează ARD, citat de G4Media. Ziariștii germani au explicat că cel pe care oamenii îl consideră principalul vinovat pentru ceea ce se întâmplă în țară este chiar Liviu Dragnea.

Jurnaliștii germani au prezentat pe larg scandalurile de corupție și condamnările lui Dragnea și au făcut o vizită la lacul Belina, aflat în centrul unui răsunător scandal și al unui dosar penal.

Însoțiți de ziarista Carmen Dumitrescu, care a documentat zeci de afaceri ale lui Dragnea în Teleorman, ziariștii germani au vizitat și un cartier social din Alexandria.

Jurnaliștii germani amintesc, în documentar, și faptul că fostul procuror-șef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost demis după ce a luptat împotriva politicienilor corupți. Sursa citată precizează şi că, în urmă cu câteva săptămâni, au fost votate cu ajutorul majorităţii parlamentare mai multe legi care îi protejează pe politicienii corupţi. De aici, au rezultat noi proteste, totul culminând cu intervenţia brutală a echipelor speciale ale Jandarmeriei împotriva demonstranţilor, pe 10 august. „A fost cea mai brutală intervenţie din anii ’90 încoace”, spun jurnaliștii nemți, care informează că peste 400 de persoane au fost rănite în timpul protestului diasporei. „Acum, guvernul încearcă să dea protestului imaginea unei tentative de lovitură de stat”, au conchis realizatorii reportajului.