DIN TRANSILVANIA

Tîrlișua. Apele mai multor văi, amenajate printr-un proiect european, au ieșit din matcă

Vineri, localitatea Tîrlișua s-a aflat, pentru câteva ore, sub cod roșu de inundații.  Avertizarea a îngrozit localnicii care au trecut prin groaznicele inundații din 2006, atunci când 13 oameni au pierit în valuri.

Din fericire, nu a plouat la fel de mult ca în urmă cu 14 ani, dar dacă se întâmpla acest lucru, populația era, din nou, pusă în mare pericol. Și, asta, cu toate că, în ultimii ani a fost implementat un proiectul cu finanțare europeană în valoare de 1,5 milioane de euro  ,,Lucrări de amenajare a cursurilor de apă necadastrate în comuna Tîrlișua”.

Conform acelui proiect, pe 5 dintre văile comunei au fost construite baraje deversoare cu rol de atenuare a inundațiilor. În realitate, așa cum am arătat anul trecut, nu toate barajele deversoare sunt de găsit pe teren în numărul din proiect și unele nu au nici înalțimea corespunzatoare proiectului.  https://www.notabn.ro/in-cautarea-barajului-deversor-pierdut-cum-refuza-autoritatile-locale-sa-lamureasca-lucrarile-de-amenajarea-a-unor-cursuri-de-apa-din-comuna-in-care-la-20-iunie-2006-13-oameni-au-pierit-in-valuri/

Astfel că, vineri, după precipitații, apele văilor Oarzina și Zâmbrița, amenajate și ele cu baraje deversoare prin proiectul cu finanțare europeană, au iesit din matcă și au inundat terenuri agricole. Dacă precipitațiile erau la nivelul celor din 2006, situația era cu mult mai gravă. Întrebarea legitimă e, însă, următoarea: cum a fost implementat acel proiect european dacă la 4 ani de la recepționarea lucrărilor, apele văilor amenajate pentru a combate inundațiile ies din matcă și produc inundații?!

Am vrut să aflu opinia primarului din Tirlisua despre aceste lucruri, l-am contactat prin Whatsapp, însăm acesta nu a răspuns întrebărilor mele. Un lucru e cert: lucrările făcute de mântuială au efecte ca cele prezentate mai sus. 

Calitatea, de mântuială, a lucrărilor executate la Tîrlișua a fost remarcată și de prefectul județului care, într-o postare pe Facebook, spune următoarele: ,,Astăzi am făcut o primă constatare a efectelor ploilor în averse de ieri din Târlișua, pentru care a fost emis un cod roșu de vreme severă. Din fericire, de data aceasta pagubele produse gospodăriilor de ploi n-au avut severitatea anticipată de avertizare. Voi trimite comisia specială de evaluare a efectelor inundațiilor săptămâna viitoare atât la Târlișua cât și în Nimigea, o altă comună în care am ajuns astăzi, pentru inventarierea pagubelor și ulterior înaintarea proceselor verbale către Guvern pentru despăgubiri.

Dincolo de efectele recente ale ploilor severe am avut și astăzi neplăcuta surpriza de a găsi amenajări făcute de mântuială: șanțuri de scurgere colmatate, care se înfundă la extremități, șanțuri de scurgere la intrarea în gospodării peste care localnicii trebuie să improvizeze podețe din scânduri ca să poată avea acces în propriile case la orice ploaie mai serioasă. Iar culmea proiectării, poduri pentru care ai nevoie de o scară ca să le poți traversa”.

Păcat că, despre răspunderea celor care au făcut lucrări de mântuială, în dauna comunităților locale, nu se vorbește niciodată! 

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, în aer liber şi natură

Este posibil ca imaginea să conţină: plantă, în aer liber şi naturăEste posibil ca imaginea să conţină: plantă, în aer liber, natură şi apă