POLITICĂ

Titus Corlățean: PSD este cel mai pro-european partid

Fostul ministru de Externe, din Guvernul Ponta între 2012 și 2014, Titus Corlățean, a făcut câteva precizări cu privire la preluarea oficială a președinției Consiliului European. Într-un interviu acordat psnews.ro, fostul ministru a menționat că este o oportunitate uriașă pentru ca România să demonstreze că își merită locul în cadrul familiei europene:

„Este un moment cu o încărcătură simbolică şi un moment unic în acelaşi timp. Pentru prima dată de la aderarea din data de 1 ianuarie 2007, România asigură preşedinţia consiliului UE şi este un moment de o uriaşă provocare pentru administraţia românească, pentru statul român, cu o serie de dosare dificile, dar şi cu oportunităţi uriaşe pe care le putem fructifica. Numai cu o condiţie: ca la nivel politic intern să existe multă inteligeță din partea principalilor actori politici şi instituţionali care în mod necesar ar trebui să coopereze măcar în aceste șase lui”.

Întrebat dacă România își va îndeplini cu bine sarcinile din perioada președinției, Corlățean a precizat: ”Nu cred, sunt convins. Există expertiza tehnică şi politică pentru a gestiona dosarul preşedinţiei Consiliului European”

Cât privește discursurile de tip anti-european ale unor lideri ai coaliției de guvernare, fostul ministru spune că nu a observat nimic anti-european în discursurile PSD, ba din contră:

”Afirmația aceasta este una din cele mai mari prostii pe care le-am auzit în ultima perioadă. O să fiu foarte clar şi tranşant: e o atitudine europeană constantă a PSD-ului şi a coaliţiei de guvernare şi nu doar de azi, de ieri. PSD-ul a fost acel partid care a promovat negocierile de aderare, a finalizat negocierile de aderare la UE şi la NATO, aşa încât jocurile acestea politice în familia pre-electorala şi europeană n-au nimic de-a face cu aşa-zise discursuri anti-europene, dimpotrivă, PSD-ul este cel mai pro-european partid”.