LIFESTYLE

Toamnă superbă în Masivul Ceahlău. FOTO

de Mihai Sărmășan

Poveşti cu personaje mitologice şi o viaţă monahală mai veche şi mai nouă se amestecă şi se completează reciproc pe masivul Ceahlău, pentru a transforma frumuseţea sa sălbatică într-un munte de legende şi credinţă, vizitat anual de zeci de mii de turişti.

Considerat un adevărat muntele Athos al României, presărat cu numeroase legende, Ceahlăul este, înainte de toate, un important obiectiv turistic, impresionant în orice anotimp, dar mai ales toamna, atunci când, de la poale spre vârf, muntele se “îmbracă” în foşnetul frunzelor ruginii.

Deşi nu este un munte înalt, vârfurile sale fiind sub altitudinea de 2.000 de metri, frumuseţea sa sălbatică atrage, potrivit directorului parcului naţional, peste 60.000 de turişti anual, cu o marjă de 15% care urcă prin alte părţi şi nu sunt taxaţi. Un element în plus de atracţie sunt cele peste 550 de trepte care te duc până pe vârful Toaca.

Ceahlăul nu are însă doar o latură turistică, ci şi o importantă rezonanţă religioasă. Numeroase toponime din zonă amintesc de tradiţia vieţuirii monahale începute aici, în sihăstria Ceahlăului, cu secole în urmă. Printre ele: “Piciorul Sihastrului”, “Peştera lui Ghedeon”, “La Chilii”, “Chilia lui Iosaf”, “Poiana Maicilor”, “Pârâul Călugărului”, “Obcina Chiliei”, “Piatra Altarului” sau “Vadul Călugărenilor”.

foto credit: Albert Gavrilă