Tot mai mulți minori sunt consumatori de alcool. Autoritățile absente la fenomen

Barurile din România sunt pline cu adolescenți, chiar copii, care consumă alcool. Este deja un lucru cunoscut de toată lumea, însă nimeni nu face nimic. Deși legea nu permite minorilor să consume alcool, zilnic acest lucru se întâmplă. Mai mult, a devenit o modă pentru copiii de gimnaziu să-și organizeze ziua de naștere în pizzerii sau restaurante, iar la petreceri se consumă alcoolo, cu sau fără voia părinților, dar de cele mai multe ori cu acceptul angajaților din localuri.
Nu de puține ori, profesorii ies la cafea cu elevi de 14 ani și acceptă ca aceștia să fumeze și să bea alcool în prezența lor. Este un lucru de neacceptat. Dar acest lucru se întâmplă foarte des. De ce nu se face nimic? Pentru că suntem iresponsabili. În țări ca Germania, unui minor care cere o sticlă de bere i se cere buletinul.
Este imposibil să treacă săptămână, iar în cazul unităţilor spitaliceşti mari, să treacă zi fără ca un adolescent sau tânăr să fie adus la Urgenţe, în stare gravă, din pricina consumului de alcool, droguri, etnobotanice. Se întâmplă în oraşele mari, dar se întâmplă şi în comunităţile liniştite. În astfel de situaţii însă, cei care ar trebui să sesizeze devreme semnele apelează la specialişti când nu se mai descurcă singuri.
Consumul de alcool nu mai este un fapt excepţional nici în rândul elevilor de gimnaziu și se înregistrează la vârste din ce în ce mai scăzute, spre disperarea părinţilor şi a profesorilor, care cer ajutor abia când lucrurile au scăpat de sub control.

În România, consumul de alcool în rândul minorilor este foarte ridicat. Potrivit ultimelor date UNICEF, 42% dintre minorii români cu vârste cuprinse între 10 şi 12 ani au consumat alcool cel puţin o dată. Procentul este mai mare în rândul băieţilor 57%. Vârsta medie la care românii încep să consume alcool este de 14 ani. 10% din cei intervievaţi au declarat că au început să consume alcool la mai puţin de 14 ani şi peste 30% între 15 şi 19 ani. Minorii au cunoştinţe limitate asupra efectelor pe care le are consumul de alcool asupra sănătăţii lor fizice şi mentale.

Recomandări pentru părinți.

Recomandările mai spun că părinţii şi copiii lor ar trebui să fie conştienţi de faptul că băutura, chiar şi la 15 ani sau mai mult, poate fi dăunătoare pentru sănătate. Interviurile cu părinţii au demonstrat faptul că e nevoie de mai multă informaţie cu privire la alcool şi tineri. Până la adolescență, copiii ar trebui să știe despre alcool și care sunt atitudinile și credințele părintelui despre acest subiect. Este momentul ca părintele să reamintească copilului lucrurile care deja sunt știute și să se concentreze pe menținerea căilor de comunicație deschise.
Adolescenții sunt mai predispusi la implicarea în comportamente riscante și nevoia lor crescută de independență îi poate face să sfideze dorințele și instrucțiunile părinților. Dar dacă adolescentul se simte respectat și acceptat ca individ, cresc șansele ca acesta să fie deschis față de părinte.

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.