EDUCAŢIE/CULTURĂ

Tradiția și semnificația babelor de martie

Potrivit tradiției, babele sunt personaje ale mitologiei populare romanesti, care apar la începutul lunii martie, mai exact între 1 și 9 martie. Se spune că ,,responsabilă” de apariția babelor de martie este Baba Dochia care, apreciind că primăvara este aproape, a pornit cu oile la munte, îmbrăcată fiind cu 9 cojoace. Pe măsura ce urca a întâlnit vreme bună și a început să-și dea jos câte un cojoc în fiecare zi, până când le-a dezbrăcat pe toate. Era cea de-a noua zi, doar că atunci a venit un frig cumplit care a închețat-o pe Baba Dochia și pe oile ei, transformându-le în stane de piatră.

Tradiția spune că fiecare persoană trebuie să-și aleagă o babă de la începutul lui martie, adică o zi din primele nouă ale lunii lui Mărțișor. Legenda spune că așa cum va fi vremea în ziua aleasă, așa îi va merge omului tot anul: dacă vremea va fi frumoasă, persoanei îi va merge bine, dimpotrivă, dacă vremea va fi rea, omul se poate aștepta la necazuri în lunile care vin.

Potrivit portalului desprecopii, data pe care ai ales-o semnifică următoarele:

1. Baba ta anunta un an incert, plin de neprezut. Baba vine cu o serie de dusmani de care trebuie sa te temi.
2. Baba ta iti anunta un an fara griji si sanatate. Bucura-te de baba ta!
3. Baba ta este o baba care ascunde un mister. Un secret al acestui an iti va putea schimba viata in bine pentru totdeauna. Merita sa joci la Loto in acest an.
4. Baba ta este o baba cu puteri magice. Anul se anunta interesant din toate punctele de vedere. Succes dar ai grija. Poate fi cu două taisuri.
5. Baba ta este o baba care aduce din trecut niste ocazii pe care le credeai pierdute. Acum e timpul sa profiti de ele – ocaziile nu vor mai reveni.
6. Baba ta este o baba fericita si fara nici o grija. An de petreceri si veselie.
7. Baba ta este blanda si are grija de tine in acest an dar trebuie sa ai grija de sanatatea ta.
8. Baba iti aduce un an frumos si plin de realizari. Nu–i asa ca iti doreai un astfel de an? Ei, iata ca a venit si un astfel de an 🙂
9. Baba aceasta este o baba cu puteri vechi…si uitate. In plus, aceasta este o baba care te anunta ca peste 99 de zile vei fi fericită.