EDUCAŢIE/CULTURĂ

Tradiții și obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria Mare)

Adormirea Maicii Domnului, cunoscută în popor sub numele de Sfânta Marie Mare, este sărbătorită anual pe data de 15 august. Potrivit tradiției creștine, Maica Domnului a mai trăit 11 ani după Înălțarea la cer a Fiului său, iar apoi a fost înștiințată de arhangheli că va merge la viață veșnică, lucru care s-a întâmplat într-o zi de 15 august.

Adormirea Maicii Domnului este, se pare, cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria, mărturiile despre existenţa datând din secolul al V-lea, locul de origine al sărbătorii fiind cel mai probabil orașul Ierusalim, unde se păstrează până astăzi, în apropierea Grădinii Ghetsimani, mormântul Maicii Domnului şi biserica zidită pe acest mormânt. În spatele mormântului este pusă la închinare pentru pelerini icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni.

Maica Domnului este considerată apărătoarea celor mâhniţi, a celor singuri, a celor pe care nu are cine să-i iubească, a  celor năpăstuiţi, a mamelor şi copiii agresaţi şi alungaţi, lângă cei care suferă pe pat de spital sau se află în temniţă, ocrotitoarea şi ajutătoarea familiei creştine, a unităţii şi armoniei dintre soţi şi dintre părinţi şi copii. De Sfânta Marie Mare, credincioșii se îndreaptă în pelerinaje spre mănăstirile din toată țara.

Sfânta Maria Mare este ocrotitoarea marinarilor, de accea, în această zi se sărbătorește Ziua Marinei Române iar în porturile maritime și dunărene au loc ceremoniale militare și religioase și defilări ale navelor pe calea apei.

Fiind zi de sărbătoare, de Sânta Maria Mare nu se muncește. În această zi, femeile însărcinate e bine să se roage la Fecioara Maria pentru a avea o naștere ușoară și un copil sănătos. În unele sate se spune că nu e bine să aprinzi focul în casă cu două zile înainte de această sărbătoare, deoarece ar putea să-ți ia foc gospodăria, în lunile care urmează. De asemenea, cine lucrează pe lângă casă în această zi va atrage ghinionul asupra casei.

De Sfânta Maria Mare, fetele nemăritate trebuie să poarte în sân de-a lungul întregii zilei un fir de năprasnic  şi să se roage la icoana Maicii Domnului, ţinând candela aprinsă, pentru ca aceasta să le aducă ursitul, năprasnicul având puterea de a aduce dragostea fetei care îl poartă de Sfânta Maria Mare.

De asemenea, nu este bine să te scalzi în ape curgătoare, nici să dormi pe prispa casei sau în târnaț, deoarece atragi necazuri. Se spune că dacă în această zi înfloresc trandafirii, va fi o toamnă lungă și frumoasă.