OPINII

Tragedia care poate schimba România

Se pot întâmpla evenimente mult mai grave decât cel de ieri. Nici nu va mai conta la acel moment dacă tragedia va fi cauzată de o eroare umană sau pur și simplu accidental. Ea va fi decontată 100% politic. Individual sau colectiv, rămâne de văzut. Ne putem imagina diverse scenarii.
Un lucru e clar. O restabilire a încrederii în conducerea ministerului sănătății e mai mult decât necesară. Sigur că mulți actori, scriitori, oameni cu influență, vor spune mereu că Vlad Voiculescu e bun și de treabă și că mafia îl vrea plecat. Nu-i combat însă lumea, țara, nu va mai accepta situații similare mai ales în acest context, când tensiunea și temperatura în societate e foarte ridicată. Înțeleg decizia USR PLUS de a-l susține necondiționat însă tocmai această decizie îi vulnerabilizează.
Sigur că membrii și militanții lor nici nu vor să audă de vreo demitere sau înlocuire a ministrului și îi înțeleg fiindcă sunt oameni noi în politică, dar rămân la ideea că e foarte riscant pentru ei. Pe de altă parte trebuie să acceptăm că sunt foarte mulți medici onești, profesioniști care pot fi miniștri la sănătate. Nu stă țara în serviciile unui singur economist tânăr.
Oricum imaginea de astăzi nu e deloc bună și Guvernul pierde puncte și implicit alianța de guvernare.
Ce e de făcut? De adus profesioniști pe funcții. Și la sănătate și la justiție și la cultură și peste tot. Dar astea sunt decizii politice și din păcate au fost ratate două bune momente. Unul în 2020 și al doilea la începutul acestei guvernări, când s-au suprapolitizat funcțiile publice și mai mult de atât s-au și înmulțit.
Din punctul meu de vedere e nevoie de o mare resetare și de un nou început. În politică se schimbă foarte greu și foarte rar lucrurile când vine vorba de credibilitate. O ai la un moment dat, iar dacă o pierzi, ai pierdut. Nu prea te poți recredibiliza. De cele mai multe ori politicienii și partidele se chinuie și consumă multă energie și timp însă în cel mai bun caz mai diminuează din cădere, dar tot cădere rămâne.
Alin Seserman