ACTUALITATE

Traian Băsescu a depus 72 de amendamente la raportul pe politica externă a UE

Fostul președinte al României Traian Băsescu a a avut o intervenție în Parlamentul European, unde a făcut o informare despre politica externă Europeană.
În Comisia de Politică Externă a Parlamentului European, a avut loc prima discuţie cu privire la „Raportul privind Implementarea Politicii Comune Externe şi de Securitate a Uniunii Europene” pentru anul 2019.

“Este un raport esenţial, care va prefigura direcţiile de politică externă şi de securitate. Raportor este chiar preşedintele comisiei de Politică Externă, germanul David McAllister care a produs un proiect de raport pe care l-am apreciat ca fiind corect din punct de vedere politic (faimosul politically correct, sub care se ascunde, de regulă, inacţiunea).
Încă din campania pentru europarlamentare, aveam foarte bine conturate ideile cu privire la politica externă şi de securitate pe care UE ar trebui să le ducă pentru a rămâne un factor de influenţă la nivel global, alături de SUA, China şi Federaţia Rusă.
Considerând că raportul trebuie îmbunătăţit substanţial, am depus 72 de amendamente care adaugă la textul propus de raportor sau completează golurile/omisiunile din proiectul raportului McAllister. Amendamentele mele au rolul de a împinge conceptele teoretice către acţiunea practică, definind, fără ezitare, o viziune clară cu privire la modul în care ar trebui să se realizeze politica externă şi politica de securitate ale Uniunii Europene”, a precizat Traian Băsescu.

Amendamentele fostului președinte pleacă de la premisa că toți avem nevoie urgentă de o Europă mai puternică şi unită. Prin aceste amendamente, fostul președinte propune un set de abordări imediate:
– o politică externă bazată pe multilateralism ca fiind cea mai bună soluţie politică;
– o politică industrială corelată cu statele membre având ca obiectiv dezvoltarea unei industrii de apărare performante la nivel UE;
– evitarea blocajelor decizionale prin introducerea votului majoritar în privinţa deciziilor de politică externă şi securitate europeană;
– trecerea de la o politică externă fragmentată la o politică externă unitară etc.;
– o guvernanţă reînnoită a PESC (PESC – Cooperarea Structurată Permanentă) şi definirea clară a obiectivelor PESC;
– trecerea la o politică externă anticipativă, şi nu reactivă aşa cum este acum;
– un rol mai puternic al Parlamentului European în PESC şi CSDP (CSDP – Politica Comună de Securitate şi Apărare) ar fi o componentă cheie a unei politici externe solide;
– trecerea la o politică externă şi de securitate a UE care să fie mult mai bine explicată cetăţenilor europeni;
– debirocratizarea activităţilor pregătitoare şi de execuţie efectivă a activităţilor care ţin de politica externă şi de politica de securitate etc.
Pentru a fi performantă în politica externă şi în cea vizând securitatea, Uniunea Europeană are nevoie de un grad ridicat de AUTONOMIE dată prin vot majoritar de statele membre.

“Am concluzionat că, fără o politică externă şi de securitate unitară şi solidă, UE nu va face faţă globalizării şi va pierde consistent din relevanţa şi influenţa globală, atribute aflate, oricum, în scădere în ultimii ani. Consecinţele economice le va suporta populaţia, iar pe cele politice nu le va suporta nimeni!
PS – Alăturat, aveţi intervenţia de la dezbaterile generale ale Raportului McAllister din Comisia de Politică Externă, intervenţie care s-a vrut extrem de diplomatică şi atentă pentru ca, în şedinţele următoare, să pot susţine pe un teren neostil cele 72 de amendamente”, a menționat fostul președinte.