POLITICĂ

Traian Băsescu: “Construcţia reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă cu o companie chineză va duce la “o dependenţă tehnologică” de China”

Preşedintele de onoare al PMP si candidat la alegerile europarlamentare din 26 mai, Traian Băsescu, a declarat miercuri, la Braşov, că semnarea acordului pentru construcţia reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă cu o companie chineză va duce la “o dependenţă tehnologică” de China.

“Vă pot informa că oferte sau intenţii de a participa la acest proiect au existat şi de la mari companii din SUA şi de la canadieni, care au şi construit reactoarele 1 şi 2. Din păcate, se pare că guvernul României a optat pentru varianta chineză. Reactoarele nucleare de tip Candu implică o tehnologie de vârf, care este tot timpul într-un proces de modernizare, iar a introduce în sistemul energetic românesc tehnologia chineză înseamnă dependenţă de un stat care ne este prieten, dar nu aliat, înseamnă dependenţă tehnologică de China, care este încă departe de performanţele tehnologice ale SUA şi Canadei, care sunt şi ele interesate de acest proiect”, a afirmat Băsescu.