ACTUALITATE

Traian Băsescu despre ministrul apărării în cazul şefului Statului Major al Apărării: “Un instigator la nereguli”

Fostul preşedinte Traian Băsescu, senator PMP, a declarat, vineri, că “ambele părţi au greşit” în cazul suspendării decretului de prelungire a mandatului şefului Statului Major al Apărării, subliniind că “instigatorul la nereguli” a fost ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, scrie AGERPRES.

“Important este că cea mai înaltă funcţie militară a intrat în jocul politic. Aici ambele părţi au greşit. În primul rând, ministrul Leş s-a dus cu o candidatură care nu îndeplinea condiţiile din lege, adică cel pe care îl propunea şef al Statului Major trebuia să fie ori comandant de armă (…) ori să fie unul dintre locţiitorul şefului Statului Major a Armatei. Ori ministrul Leş s-a dus cu o propunere care nu este în conformitate cu legea, pe bună dreptate respinsă de preşedintele Iohannis”, a afirmat Traian Băsescu, după şedinţa Colegiului Naţional al PMP.

În opinia lui Băsescu, preşedintele Klaus Iohannis trebuia să obţină şi avizul premierului pe decretul de prelungire a mandatului, deşi acest lucru nu este prevăzut în lege.

“Din punctul de vedere al preşedintelui Iohannis, cred că trebuia să încerce să asimileze ideea de numire când avea nevoie şi de un acord al ministrului Apărării şi de avizul premierului cu ideea de prelungire, deşi în lege nu este prevăzut. În lege nu este dată soluţia preavizelor la prelungire, dar probabil şi instanţa (…) a plecat de la premisa simetriei şi la prelungire ca la numire. Vom vedea însă când va fi judecata de fond. În orice caz, instigatorul la nereguli a fost ministrul Leş care s-a dus cu o propunere care nu corespundea legii”, a susţinut Traian Băsescu.