ACTUALITATE

Traian Băsescu despre UE: “O voce unică sau nimic!”

Fostul președinte al României Traian Băsescu a atras atenția asupra rolului secundar pe care îl are Uniunea Europeană în politica globală. Fostul președinte a avut o intervenție astăzi în Parlamentul European de la Strasbourg, unde a solicitat o dezbatere care să genereze soluții pentru Uniunea Europeană pentru a fi un adevărat pol de putere.

“1. Știm toti, dar nu spunem.
2. În ultimii ani, Uniunea Europeană a devenit tot mai puțin relevantă în politica externă globală și în participarea la deciziile care influențează lumea.
3. Solicit lansarea în Parlamentul European, în AFET și în Comisia Europeană, a unei dezbateri cu privire la soluțiile prin care Uniunea Europeană să devină un pol de putere globală alături de SUA, China și Federația Rusă.
4. În lipsa unui astfel de obiectiv, Uniunea Europeană riscă să devină o zonă care preia efectele globalizării și nu o putere economică și politică care participă la deciziile privind evoluțiile globalizării. Cei 500 milioane de europeni au nevoie de o Uniune care pe plan extern are o “voce unică”, a precizat fostul președinte al României.