ACTUALITATE, POLITICĂ

Traian Băsescu: Putin se va concentra pe sudul Ucrainei

Fostul președinte al României, Traian Băsescu apreciază că planul Rusiei e să domine sudul Ucrainei. El consideră că ocuparea întregii țări ar aduce multe pagube Rusiei.

Traian Băsescu: Se va replia pe Doneţk şi Lugansk. A vrut distrugerea centrelor de comandă din Kiev dar va rămâne pe cele două provincii. Dacă Putin merge spre sudul Ucrainei. El vrea să unifice pe uscat Crimeea și atingerea brațului Chilia unde a fost granița cu România și URSS. Nu știu dacă Putin va rămâne doar în sud sau va merge mai departe dar după semnele de până acum, Putin nu va ocupa toată Ucraina. Ar fi foarte costisitor pentru ei.

Așadar, va consolida militar Doneţk şi Lugansk și, dacă lucrurile vor merge bine, își va îndrepta demersurile spre partea de sud, pentru a ajunge până la brațul Chilia, fosta frontieră a URSS.

O astfel de acțiune i-ar asigura tot ce dorește, proximitatea cu Transnistria și Crimeea, care-i asigură accesul terestru la gurile Dunării, este un proiect mai vechi, pe care l-a rata în 2014. Atunci și-a dat seama că nu poate trece de Mariopol. Acum însă, se pare că raportul de forțe se schimbă și este posibil ca acum sau la un moment pe care-l va considera oportun, Rusia să-și concentreze ofensiva spre această regiune sudică

NATO va concentra resurse pe flancul estic. Sancțiunile țărilor democratice ar trebui să vizeze și Belarus, de unde au decolat avioanele rusești