ACTUALITATE

Traian Băsescu: Românii din Ucraina au dreptul sa-si păstreze limba și tradițiile

Legislativul ucrainean a hotărât zilele trecute ca minoritățile să vorbească în școli, începând cu 2023, doar în limba ucraineană.

Săptămâna aceasta în Parlamentul European a fost prezentată situaţia din Ukraina . Cu această ocazie fostul președinte al României Traian Băsescu a avut o intervenţie legată de drepturile minorităţii române de a învăţa în limba maternă;
Interpelare adresată Comisiei Europenme :
“Deşi minorităţile din Ucraina şi-au pus speranţe în promisiunile electorale ale Președintelui Zelenski, potrivit noului ministrului al educației din Ucraina, Hanna Novosad, citez, ”școlile minorităților naționale, care vorbesc într-o limbă a Uniunii Europene, din septembrie 2023” vor trece la predarea în limba ucraineană.
Fac precizarea că, în Cernăuți, Odesa și Transcarpatia trăiesc peste o jumătate de milion de vorbitori de limbă română.
Kievul trebuie să înţeleagă faptul că minorităţile de pe teritoriul Ucrainei, fie că sunt etnici români, maghiari sau ruşi au dreptul să-şi păstreze limba, obiceiurile şi cultura, prin aceasta contribuind la îmbogăţirea patrimoniului de valori culturale ale Ucrainei.
Soluţia pentru încetarea acestui contencios social între minorităţile de pe teritoriul Ucrainei şi puterea politică de la Kiev, este anularea imediată a articolelor din legea educaţiei care interzic predarea în limba minorităţilor.
Acest acțiune este cu atât mai mult necesară cu cât măsura legislativă a antrenat şi nemulţumirea îndreptățită a statelor vecine Ucrainei”.