ACTUALITATE

Traian Băsescu: “Sunt drame pe care UE le poate rezolva și n-o face”

Fostul președinte al României Traian Băsescu, a avut o nouă intervenție în plenul Parlamentului European pe tema migrației din zona Mediteranei și de situația disperată a celor 14.000 de migranți aflați pe insula grecească Lesbos/Moria.

Traian Băsescu a menționat că din păcate nu a fost abordată nici problematica gravă a celor 3,5 milioane de migranți aflați în taberele precare din Turcia, a migranților din taberele din Sudul Italiei, din Malta și din alte tabere din Sudul Europei acum în prag de iarnă. Mai mult, în aceste tabere sumar amenajate se află zeci de mii de copii fragilizați de boli, de foame și de lipsa hăinuțelor groase în care să poată înfrunta iarna.

“În intervenția mea am plecat de la premisa că prima urgență este ca fluxurile de migranți din Sudul și Estul Mediteranei către Europa să fie oprit având în vedere că alți parlamentari au abordat problema asigurării materiale a migranților din tabere”, a precizat președintele.
Mai jos, intervenția din Plenul Parlamentului European de astăzi 14.11.2019:
”Domnule Președinte,
Uniunea Europeană trebuie să iasă urgent din espectativa puţin onorantă de până acum şi să acționeze energic pentru a stopa migraţia ilegală dar şi pentru a pune capăt pierderii miilor de vieţi omeneşti, copii, femei şi bărbaţi înghiţiţi în fiecare an de Marea Mediterană .
Avem mijloacele pentru a face acest lucru şi propun Comisiei Europene şi Consiliului UE să realizeze urgent un plan de acţiune bazat pe trei dimensiuni :
1.Identificarea și neutralizarea, rețelelor criminale care organizează şi transportă migranţii din Sudul şi Estul Mediteranei în Europa;
2.Implicarea forţelor navale ale statelor membre care să fie angajate în operațiunea umanitară de a opri la limita apelor teritoriale și întoarcerea ambarcațiunilor având la bord migranți în porturile de plecare. Este obligația statelor membre să blocheze transportul migranților pe Marea Mediterană la bordul unor nave supraaglomerate, lipsite de mijloace de salvare şi neautorizate pentru transport de persoane.
3.Introducerea unui sistem sever de triere a migranţilor ilegali având în vedere drepturile și obligațiile definite prin convenţiile ONU cu privire la refugiaţii de război .
Vă mulțumesc ”
PS – Blocarea accesului la mare a navelor care nu corespund standardelor de siguranță este obligatorie pentru toate statele lumii și este prevăzută în Convenția Pentru Salvarea Vieții Umane pe mare (STCW) ratificată de toate statele UE”, a mai precizat fostul președinte.