OPINII

Transilvania salvează România

de Alin Seserman

Din 1996, candidaţii dreptei sunt aleşi în Transilvania. Toți președinții au obţinut scoruri remarcabile, diferenţele fiind extreme de mari între candidaţii dreptei şi candidaţii PSD. În 1996, 2004, 2009, 2014 şi 2019, Emil Constantinescu, Traian Băsescu şi Klaus Iohannis au obţinut scoruri foarte apropiate în judeţele Transilvaniei, unde peste 70% dintre candidați au optat în turul doi pentru aceşti candidaţi.

Transilvania a dat preşedintele dreptei şi aşa va fi şi pe 24 noiembrie.

Rezultatele din primul tur au fost previzibile, totuși. PSD are încă structuri funcționale, iar USR PLUS nu a pătruns cu mesaje la nivelul întregii societăți.

Deși va câștiga un singur candidat alegerile prezidențiale, nu prea avem pierzători. Cu excepția USR. Dar și la USR avem o explicație logică. În fapt, Dan Barna e aproape de scorul partidului.

Rezultatele la prezidențiale sunt similare cu cele de la europarlamentare. Diferența de voturi la USR e ușor explicabilă. Mulți români au mers la vot in 26 mai pentru referendum. Unii dintre ei au decis să și voteze pentru europarlamentare în ultimul moment și cei mai mulți dintre ei au ales USR. Scorul bun de la europarlamentare de acolo vine, altfel toate sondajele i-au dat undeva la 15%. Cam atât au şi astăzi. Sigur că Dan Barna nu a conservat rezultatul și e la fel de ușor de explicat. Nici astăzi, Dan Barna nu sare de 80% notorietate, ca să nu mai vorbim de faptul că nu a fost perceput de nimeni ca prezidențiabil.

USR PLUS vor obține foarte greu la alegerile locale același scor pe care l-a obținut Dan Barna. Poate la prima vedere simpatizanții USR PLUS nu sunt deloc de acord, dar să se gândească înainte că au de propus peste 35 000 de candidați de primari și consilieri, iar cei 2000 de primari PSD nu stau deloc rău în localitățile pe care le conduc. PSD n-a făcut autostrăzi, nici spitale regionale, dar au alimentat PNDL-ul, iar în comunităţile conduse de primarii lor au intrat fonduri importante. Calculele lor sunt simple. Autostrăzile se fac în câţiva ani, iar votanţii PSD nu se dau în vânt după autostrăzi.

Rămân la ideea că Dacian Cioloș ar fi intrat în turul doi. În Transilvania și în mediul rural ar fi adunat mult mai multe voturi, dar e consumat subiectul. Nu cred că au fost analize și sondaje în alianță pe tema asta și asta se vede.

Klaus Iohannis și PNL au obținut cele mai bune rezultate, atât la europarlamentare cât și la prezidențiale, în Transilvania, în județele puțin urbanizate. Alba, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Satu Mare, Sibiu.

În Sighişoara, unde e primar PSD, Iohannis a trecut de 50% din voturi, iar la Bistriţa şi Reghin s-a apropiat de jumătate din voturile exprimate. De altfel Klaus Iohannis, în foarte multe localităţi din Transilvania, a conservat scorul din 2014. La Bistriţa-Năsăud, în 2014 a obţinut 60 000 de voturi, iar în 2019, 58 000. În municipiul Bistriţa, în 2014, scorul a fost de 48,81%, iar în 2019 de 48.07%.

În sud și Moldova PSD încă are susținere, iar în județele Transilvaniei cu mari aglomerări urbane cum e Cluj și Timiș sau Capitala, PNL împarte cu USR PLUS multe voturi.

În turul doi situația se va schimba. Klaus Iohannis va câștiga la diferență mare în București, Timiș, Cluj, Iași, Brașov, Arad, Bihor, Mureș, Sibiu. Aici, Iohannis va trece de 75% din voturi. În celelalte județe puțin urbanizate scorul va fi mai mic, cu excepția județului Alba. Turul doi va arăta forța PSD pentru locale în țară. Au câștigat 10 județe cu Dăncilă candidat. La locale au toate șansele să se apropie de 20, deci jumătate din țară. De altfel scorul obținut de Dăncilă arată clar că PSD rămâne puternic. Voturile obținute de Diaconu vor merge în mare parte spre PSD la locale.

Prezența în 24 noiembrie va fi mai slabă dar nu va afecta doar unul dintre candidați. De ambele părți vor exista demobilizări în rândul electoratului. Rămâne de văzut cu cât va câștiga Iohannis.

În ce mă priveşte, voi vota anti PSD, firește. Nu răul cel mai mic.