LIFESTYLE

Trecem la ora de iarnă

România trece, în noaptea de sâmbătă spre duminică – în weekendul 24 -25 octombrie – la ora oficială de iarnă 2020, ora 4.00 urmând să devină ora 3.00. Vom dormi astfel cu o oră în plus, iar ziua de 25 octombrie va fi cea mai lungă din an.

România trece astfel la ora oficială de iarnă în noapte de 24 spre 25 octombrie, iar ziua de duminică, 25 octombrie, care va avea 25 de ore, va fi cea mai lungă din an. Ceasurile vor fi date înapoi cu o oră.

Ora oficială de vară este aplicată între ultima duminică din luna martie, iar ora de iarnă în ultima duminică din luna octombrie.

Joseph Gannon, șef al unei clinici pentru tulburări de somn, din Marea Britanie, crede că schimbarea bruscă ar putea fi un motiv de îngrijorare, dar asta doar pentru o minoritate de oameni, care au diverse afecțiuni.

„Dacă ești sănătos, ai un somn bun și ești tânăr, nu există prea multe consecințe”, spune el. Persoanele pe care le poate afecta sunt cele care nu se odihnesc, de obicei, în special cei cu afecțiuni precum apneea de somn, potrivit The Telegraph.

Gannon explică faptul că ora de vară ne schimbă ritmul circadian. „Ritmul tău este modul în care corpul tău reglează ceasul corpului tău de 24 de ore și este dictat de lumină.

Cu o oră mai puțin de lumină, nivelurile noastre de melatonina ar putea crește, oamenii fiind puțin mai letargici decât de obicei. Specialistul spune că ar putea dura câteva săptămâni până vom scăpa de această senzație. „Sunt oamenii care se simt mai bine dimineața și oameni care se simt mai bine seara, iar de data aceasta, oamenii care prefer dimineața se vor avea puțin mai mult de suferit (din cauza lipsei de lumina n.r.).”

Sunt dovezi însă că nu doar starea de spirit se va schimba în weekendul cu trecerea la ora de iarnă, însă oamenii sunt chiar mai predispuși la accidente de mașină sau accidente vasculare cerebrale.

Universitatea din Colorado la Boulder a efectuat o cercetare despre legătura între ora de vară și decese provocate de incidente de trafic și a descoperit că a existat o creștere de 17% luni, ziua după schimbarea din primăvară.

Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau pe cea de iarnă. Astfel,  ar urma ca începând din anul 2021 să se renunţe la schimbarea orei în funcție de sezon, în Uniunea Europeană.

România se afla în fusul orar 2, iar perioada dintre lunile octombrie şi martie (cea a lunilor de iarnă) este denumită „timpul legal român”.

Convenţia a fost semnată de România în 1979, iar în 1997, prin ordonanţă guvernamentală, orarul de vară a fost din nou corelat cu cel practicat în ţările Uniunii Europene. În 1996, ţinând cont de avantajele decalării orarului cu o oră vara, pentru a profita la maximum de orele de lumină, acest orar a fost prelungit în Europa cu încă o lună.

Potrivit unor specialişti, efectul schimbării de oră în ultimul weekend al lunii octombrie nu durează, bucuria unui somn prelungit dispărând în câteva zile.