POLITICĂ

Trist, dar adevărat și profund revoltător, despre cultură

În mod normal, astăzi ar fi trebuit să se discute, pe lângă chestiunile legate de prima grijă a zilei, pandemia, și de situația culturii naționale. Se pare, însă, că nu mai e loc niciunde pentru a discuta, dezbate sau analiza fără patimă situația culturii naționale. Într-o țară cu un patrimoniu extraordinar, cu opere și o cultură ce merită descoperite în fiecare zi, observăm un dezinteres total al statului față de tot ce ne definește ca națiune.
Ziua Culturii Naționale nu este doar despre Eminescu, care a fost un gazetar genial și un poet fără pereche. Publicistica sa pare că a deranjat urechea politică până în prezent, pentru că ,,Și de mii de ani încoace/ Lumea-i veselă și tristă/ Alte măști, aceeași piesă/ Alte guri, aceeași gamă,,.
Dincolo de această realitate, trebuie să înțelegem că viitorul culturii române depinde mult de sistemul de învățământ și de atenția pe care statul o va acorda în perspectivă acestui domeniu esențial. Cultura este cea care ne definește identitatea! Dacă nu o vom respecta și nu o vom pune în valoare, nimeni altcineva nu o va face pentru noi.
Vreau să fiu foarte clar înțeles și să spun că dincolo de bani, este nevoie de multă voință politică. Când au fost începute, în urmă cu 135 de ani, lucrările la Ateneul Român, țara noastră avea un PIB de 2 miliarde de dolari. Astăzi avem un PIB de peste 260 miliarde de dolari și pare că nu suntem în stare să construim niciun spital nou, cu atât mai mult să facem investiții suficiente în cultură și educație.
Cultura trebuie finanțată și susținută de stat, iar alocarea de 0,1 din PIB arata clar că nu a existat voința reală în a susține ceea ce toți politicienii în mod demagogic evocă, astăzi, în mod profund nesincer.
Profesorii, scriitorii, actorii, pictorii, regizorii, editorii, coreografii, muzeografii, bibliotecarii și toți cei care din convingere, zi de zi, creează, protejează și promovează cultura națională merită un statut special, pentru că rolul lor este unic într-o societate clădită pe valori pe care nu avem voie să le disprețuim. Către ei se îndreaptă gândul meu astăzi. La mulți ani!
Eugen Tomac