Tu când ai investit ultima dată capital?

Cristian Păun

Consum versus investiții / producție – un exemplu relevant

Ai moștenit suma de 40.000 Euro. Ai de ales între:

A. Consum: cumperi de toți banii o mașină de ultimă generație pentru care să te invidieze toate rudele când apari pe la ei;

B. Investești banii: cumperi o garsonieră / apartament pe care să îl închiriezi și care să producă pe termen lung banii pentru o rată (parțial sau integral) la o mașină de ultimă generație. Pe care o poți schimba din acel moment fără bătăi de cap. După ce ai plătit ratele la mașină rămâi și cu sursa de venit și cu mașina.

Evident că scenariul B este preferabil scenariului A. Întotdeauna. Scenariul B te face independent. Scenariul A te ține captiv. Statul nu te vrea independent. De aceea, etatiștii îi smintesc mereu pe cei captivi și le alimentează setea de consum. Mai ales pe credit și neapărat de lucruri noi, fiscalizate (adică nu moștenești cei 40.000 de euro ci te împrumuți să îți eie mașină neapărat nouă ca să dai 1/5 din credit pe TVA instant).

Statul îi lovește sistematic prin taxare pe cei de investesc și produc. Îi aleargă cu arcanul. Îi penalizează în toate felurile dacă nu plătesc dările la timp. Nu vrea să aibă de a face cu oameni liberi prea mulți. Keynes îi considera lipsiți de luciditate, dominați de „spirit animalic” (investitorii sunt prea ticăloși, prea lacomi, prea cu turma). Care nu ar avea succes fără „sprijinul” tătucilor. Care tătuci, întotdeauna, sunt omniscienți. Inclusiv în materie de economie (alocarea de resurse rare). Și au grijă de noi: să consumăm peste veniturile de le avem căci e „animalic” să pui deoparte. Pe termen lung suntem toți morți, spunea același șarlatan Keynes.

Și toate astea pentru ce?

Motorul dezvoltării nu este consumul. Ci producția. Ca atare, consumul guvernamental – iluzia keynesistă – nu poate fi nici el motor al dezvoltării. Nici chiar cconsumul făcut pentru „investiții” în bunuri și servicii publice sau în monopoluri de stat. Arareori acestea sunt altceva decât consum și risipă.

Tu când ai investit ultima dată capital?

Cristian Păun este profesor la Academia de Studii Economice Bucureşti

Recommended For You

About the Author: Seserman Alin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.