ACTUALITATE, DIN TRANSILVANIA

Tudor Giurgiu: ,,Majoritatea vrea control, pur și simplu. Vor să ne întoarcă la modul în care justiția funcționa pe vremea lui Năstase”

Cunoscutul regizor și președintele TIF Transilvania,Tudor Giurgiu, trage un semnal de alarmă față de modificările la legile justiției inițiate de majoritatea PSD-ALDE. El precizează că totul se petrece sub ochii noștri, iar până să ajungem la vremurile trăite sub epoca Năstase-Stănoiu, mai e un pas. Unul mic.

,,Fără să am pregătire de specialitate în domeniu, am făcut multă documentare pe zona justiției și am înțeles modul în care politicul și-a arondat (sau subjugat) justiția în anii 2000. Întâmplător sau nu, un alt guvern PSD.

Fraților, cine mai crede că întâmplările din Parlament sunt doar circ ieftin sau se rezumă strict la înjurături către senatorul Nicolae (când am scris ,,senator” mi-a trecut un nod în gât) sau la ironii adresate D-nei Chichirău, se înșeală amarnic. Trăim vremuri în care, sub ochii noștri, niște cetățeni (,,cei alesi”, cum ar veni) își bat joc de cei care i-au ales (aceiași, oricum în zeci de ani, masa de manevră care îi urmează tăcuți și obidiți), nu au un minim respect față de proceduri și regulamente și vor să ne întoarcă la modul în care justiția funcționa pe vremea lui Năstase. Degeaba magistrații au făcut observații, degeaba CSM-ul se împotrivește, ei o dau înainte. E ca și cum ar da o lege pentru a reglementa pescuitul sportiv în România, dar li se rupe de ce spun pescarii. Nu îi ascultă pe cei din sistem. Cum să votezi în plen în miezul nopții un amendament al cărui text (ref la răspunderea magistraților) era inițial altul și acesta aparținea asociațiilor profesionale? Cum să faci legi împotriva celor care vor lucra cu ele? Simplu. La fel, instituții-cheie din justiție sunt reconfigurate prin voința aceleiași majorități. Îl cred pe Sorin Ionita când spune că e doar primul pas și că e de fapt doar începutul. Majoritatea vrea control, pur si simplu. Vor urma probabil articole care să îi incrimineze penal pe judecătorii care dau soluții ,,netemeinice”. Au eliminat deja independența procurorilor, probabil vor să îi liniștească în curând pe toți magistrații care pornesc anchete sau dau soluții care ,,nu contravin”. Cu ce vrea majoritatea. Cred, precum mulți români, ca o țară fără o justiție independentă e o țară fără viitor. De asta mi se pare că întâmplările din Parlament sunt un atentat la adresa democrației. Merită ieșit în stradă și protestat și pentru că acum 15 ani oameni tineri din sistem ajungeau să se sinucidă atunci când își dădeau seama de adevărata față a Justiției, de faptul că erau dependenți de șefi, care la rândul lor așteptau OK de la politicieni și tot așa. Cred că zilele astea Rodica Stănoiu, fost ministru al justiției în anii 2000, zâmbește satisfăcută. Ne-am întors pe vremea ei. #deceeu