POLITICĂ

Tudor Pop, deputat USR PLUS: “Avem nevoie de o lege care să finanţeze şi să faciliteze asistenţa medicală mobilă”

Deputatul USR PLUS Tudor Pop a depus în Parlament iniţiativa legislativa care reglementează şi îmbunătăţeşte accesul la servicii de asistenţă medicală mobilă pentru pacienţii din zonele defavorizate. Situaţia actuală şi principalele modificări propuse au fost detaliate în colaborare cu dr. Vlad Teodor Berbecar, co-fondator Caravana cu Medici şi actual preşedinte al Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate.

“Satul românesc se confruntă cu o mare criză de personal medical, oamenii nu au acces la servicii medicale, la servicii de prevenţie şi de educaţie în sănătate. Ceea ce aduce cu sine o mulţime de probleme, chiar tragedii: boli nedepistate la timp, acces greoi la servicii de spitalizare, suferinţă şi morţi evitabile. Avem deja nişte instrumente bune, dar care sunt folosite insuficient din păcate. Avem Legea asistenţei medicale comunitare, respectiv instituţia asistentului medical comunitar şi cea a mediatorului sanitar. Avem Legea 65/2020 care recunoaşte caravanele medicale, adică serviciile acordate în regim mobil de către medicii specialişti. Dar, mai avem nevoie de ceva: de o lege care să finanţeze şi să faciliteze genul acesta de intervenţii, pentru că nu putem salva o ţară doar pe bază de voluntariat şi de fonduri private”, declară deputatul Tudor Pop, membru în Comisia pentru sănătate şi preşedintele Comisiei pentru Tineret şi Sport din Camera Deputaţilor.

“Prin proiectul ‘Caravana cu medici’, am reuşit să facem 88 de caravane în tot atâtea sate şi să consultăm aproape 10.000 de pacienţi. Iniţiativa noastră este o soluţie de a acoperi acest deficit de servicii medicale din mediul rural, dar ea trebuie extinsă şi transformată într-o soluţie la care să poată apela orice instituţie sanitară, astfel încât să reuşim să acoperim întreg teritoriul României şi să nu mai avem oameni care în viaţa lor să nu fi fost consultaţi de un medic sau să nu-şi fi făcut un set de analize. Exact acest lucru face iniţiativa legislativă: creează cadrul legal pentru a desfăşura aceste caravane, permite medicilor şi unităţilor sanitare să desfăşoare aceeaşi activitate din ambulatoriul lor de bază sub forma unui ambulatoriu mobil”, precizează dr. Vlad Teodor Berbecar.

Iniţiativa legislativă depusă astăzi se bazează pe cifrele sumbre ale realităţii: în mediul rural, unde trăieşte aproape jumătate din populaţia României, rata mortalităţii este mai mare (14,2%) decât în mediul urban (10,1%), iar de asigurarea de sănătate, obligatorie de altfel, beneficiază doar circa 86% din populaţie. Problemele de sănătate nedepistate la timp se traduc în incapacitate temporară sau definitivă de muncă, uneori chiar pierderi de vieţi omeneşti, precum şi în costuri suplimentare ale serviciilor de sănătate publică.

Proiectul depus reprezintă pasul următor după ce a intrat în vigoare Legea Caravanelor medicale (nr. 65/2020), adoptată de Parlament tot la iniţiativa deputatului USR PLUS Tudor Pop.

Dacă Legea Caravanelor medicale recunoştea serviciile medicale acordate în regim mobil de către medicii specialişti, în clădiri autorizate sanitar sau în corturi medicale special amenajate, proiectul de astăzi înglobează aceste modalităţi de acordare a serviciilor medicale sub umbrela asistenţei medicale mobile şi conturează un nou Titlu în Legea Sănătăţii (nr. 95/2006).

Proiectul depus va îmbunătăţi accesul pacienţilor din zonele lipsite de infrastructură medicală la serviciile de sănătate. În funcţie de nevoile identificate în comunităţi, se poate ajunge chiar la crearea unor adevărate ambulatorii mobile, ce pot acoperi o paletă mai largă de servicii medicale de specialitate.

Totodată, prin această propunere legislativă, medicii specialişti îşi pot exercita profesia în afara unităţii medicale la care sunt angajaţi, fiindu-le recunoscut şi remunerat serviciul medical prestat în cadrul asistenţei medicale mobile. Mai mult, de aceeaşi recunoaştere beneficiază şi medicii rezidenţi aflaţi sub îndrumarea specialiştilor, iar studenţii la medicină îşi vor putea efectua stagiile de practică obligatorii în cadrul caravanelor mobile.

Principale prevederi:

– Introducerea în Legea 95/2006, printr-un nou Titlu, a conceptului de ambulatoriu mobil prin intermediul căruia se pot acorda servicii medicale de specialitate;

– Includerea activităţii de asistenţă medicală mobilă în programul normal de lucru al medicilor;

– Posibilitatea efectuării în caravane a stagiilor de practică pentru studenţi;

– Includerea medicilor rezidenţi şi a studenţilor în caravane şi colaborarea cu medicina de familie şi cu ceilalţi furnizori de asistenţă medicală;

– Includerea furnizorilor de servicii conexe actului medical în caravanele medicale;

– Menţionarea şi asigurarea unei surse de finanţare;

– Crearea cadrului legal pentru decontarea serviciilor medicale acordate prin intermediul asistenţei medicale mobile;

– Crearea mecanismului de colaborare între asistenţa medicală comunitară şi asistenţa medicală mobilă de specialitate;

– Crearea mecanismului de colaborare între moaşe şi asistenţa medicală mobilă de specialitate.

Asistenţa medicală mobilă oferă servicii pentru prevenţie şi profilaxie, screening al celor mai prevalente afecţiuni medicale, dar şi un control medical periodic general sau de specialitate. Aceste servicii sunt complementare medicinei de familie şi pot fi asimilate în viitor asistenţei medicale primare în sens larg.