ACTUALITATE

Tudorel Toader îl atacă pe Augustin Lazăr, dar recunoaște că știa de protocol din martie 2018

Tudorel Toader a explicat motivele care au dus la declanșarea procedurii de evaluare a procurorului general Augustin Lazăr. De asemenea, ministrul Justiției a explicat de ce protocoalele semnate sunt controversate.

„Decizia de declanșare a procedurii de evaluare a procurorului general de la Parchetul de pe lâncă ÎCCJ nu a fost luată exclusive pe baza unor circustanțe sau cricumstanțe recente. Cu ceva timp în urmă spuneam că vine o vreme când fiecare dintre noi o să fie evaluat cu activitatea pe care o desfășoară. În mod rezonabil, nu se susține declarația conform căreia evaluarea procurorului general poate fi considerată o formă de presiune exercitată cu finalizarea unor dosare. Într-o astfel de logică, o astfel de evaluare devine imposibilă, deoarece întodeauna vor fi de rezolvat dosare cu rezonanță socială.

La începutul lui 2017, procurorul general spunea că nu mai e niciun protocol. Spunea că mereu și-a pus următoarea problemă: ,,Acest protocol nu există, nu mergem cu astfel de inginerii, eu nu mi l-am însușit.” Procurorul general făcea aceste declarații în condițiile în care, în decembrie 2016, tocmai semnase un nou protocol. Pe data de 19 martie 2018, i-am solicitat procurorului general să demareze procedura de desecretizare a protocolului din 2009, singurul despre care știam. A doua zi, am primit de la PG respectivul protocol, mai puțin ultimele două pagini, primite ulterior, cu o motivare greu de acceptat la nivelul la care ne aflăm. Tot pe 20 martie, am primit la MJ protocolul privind organizarea cooperării dintre SRI și PG, protocol cu caracter secret. Ca ministru al Justiției nu aveam voie să îl fac public, potrivit legii, sau să fac referire la conținut sau să demareze o procedură de desecretizare. Respectivul protocol l-au trimis și la CSM și s-a pus aceeași problemă: ,,De ce ni l-a trimis, ce să facem cu el, dacă nu putem să face referi la conținutul lui, să îl desecretizăm?” și l-a retrimis la PÎCCJ.

Asta nu absolvă sub nicio formă pe semnatarii acestora. În articolul final se prevede: la data intrării în vigoare se abrogă cel din 2009. Cu toții știm că abrogarea se referă doar la ieșirea din vigoare a actelor normative. Dacă semnatarii protocoalelor 2009-2016 au decis că ele se abrogă, înseamnă că, în reprezentarea lor, aveau valențe juridice de acte normative, ceea ce nu poate fi atribuit decât de organele competente.

Apreciez că reprezintă o profundă sfidare la adresa statului drept faptul că în 2018 este desecretizat un protocol din 2009, protocol care fusese, cu ghilimele, abrogate din 2016, precum și faptul de a nu se face nicio referire la existența acestui protocol din urmă. Legalitatea respectivelor protocoale poate fi stabilită numai de instanța de contecios administrativ”, a declarat Tudorel Toader