ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE, POLITICĂ, ECONOMIC

Turcia a aderat la Acordul de la Paris

Turcia a devenit cea de-a 191- a ţară care a ratificat Acordul de la Paris, acord care prevede unele măsuri privind schimbările climatice.

 

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a făcut anunțul potrivit căruia ratificarea a fost pronunțată la sfârşitul lunii septembrie.

 

În 2015, liderii mondiali au convenit adoptarea unor măsuri ambițioase (în special renunțarea la utilizarea combustibililor fosili și încurajarea producerii energiilor verzi – solare, eoliene, hidro, nucleare, etc.) pentru lupta împotriva schimbărilor climatice, mai precis un plan de acțiune pentru limitarea încălzirii globale.

 

Acordul speră ca, odată implementate măsurile, ar conduce la o limitare a creşterii încălzirii globale medii cu 2°C, ținta fiind de limitare a creșterii doar cu 1,5°C, caz în care, speră specialiștii, cadrul climatic s-ar echilibra. Reversul ar fi, potrivit acestora, deșertificarea accentuată a Terrei, inundarea zonelor costiere, manifestări extreme ale vremii (incendii, inundații, furtuni extreme, etc), instaurarea foametei în largi regiuni și compromiterea surselor de apă potabilă, altfel spus, un întreg scenariu apocaliptic.