LIFESTYLE

Turist în Peștera Bolii. Album foto

Aflată în  Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina din Munții Șureanu,  Peștera Bolii se află în apropierea municipiului Petroșani, la 6 kilometri în partea nordică a acestuia, pe drumul ce leagă Valea Jiului de Depresiunea Hațeg.

Deși în acest parc natural se află peste 400 de peșteri și avene, Peștera Bolii este singura accesibilă publicului, aceasta putând fi vizitată în orice anotimp. Peștera a fost săpată în calcare de apele pârăului Jupâneasa șis e află la altitudinea de 720 metri în Dealul Bolii. Deschiderea peșterii la intrare are înălțimea de 10 metri și lărgimea maximă de 20 de metri. Dezvoltarea actuală (lungimea tuturor galeriilor) este de peste 1.400 m, potrivit paginii de Facebook a Ministerului Mediului.

Numele peșterii provine, se pare, de la familia Bolia, o familie instărită din zonă ce apare menționată pentru prima dată în anul 1404, într-un act de donație al regelui Sigismund de Luxemburg(1387 – 1437) prin care această familie primea proprietăți de pământ și păduri în zonă.

Potrivit sursei citate, într-o cronică romantică din secolul al XVIII-lea, în perioada domniei voievodului Transilvaniei Mihail Apafi (1661-1690), se descrie o scenă de luptă la „Csetatye Bolii”, între o bandă de tătari ce înconjurase zona și un grup de luptători în uniformă adăpostiți în peșteră. Cert este că, cercetările arheologice desfășurate în peșteră, au adus mărturii asupra vieții omenești din aceste locuri, din epocile preistorică, geto-dacică, romană și slavo-română.

În Peștera Bolii, în perioada interbelică au fost organizate manifestări culturale prilejuite de sărbători religioase, nedei sau evenimente ale asociațiilor profesionale, în special cele ale minerilor.

Sursă foto: https://www.facebook.com/Mediu.Romania și https://www.facebook.com/muntedepoveste.

Este posibil ca imaginea să conţină: în aer liber şi natură

Este posibil ca imaginea să conţină: noapte, copac şi în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: noapte şi în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: noapte, pod şi în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: în aer liber şi interior

Este posibil ca imaginea să conţină: în aer liber, natură şi apă

Este posibil ca imaginea să conţină: în aer liber şi apă

Este posibil ca imaginea să conţină: în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: în aer liber şi apă

Este posibil ca imaginea să conţină: în aer liber, apă şi natură