EDUCAŢIE/CULTURĂ

Turist în România. Dunărea la Cazane

Una dintre cele mai spectaculoase regiuni turistice din țara noastră o reprezintă cu siguranță, Defileul Dunării, cunoscut și sub denumirea de Clisura Dunării. Desfășurat la sudul Munților Banatului, la intrarea Dunării în țară, cel mai lung defileu european se desfășoară pe 144 kilometri lungime între Baziaș și Porțile de Fier și include peisaje spectaculoase cu stânci abrupte răsărite din apă, peșteri pe versanții aproape verticali, mănăstiri străvechi, chipul regelui Decebal, sate pescărești și sectoare de chei (Cazanele Mari și Cazanele Mici).

Cazanele sunt locurile cele mai înguste din Defileul Dunării (Cazanele Mari – 4 km lungime și Cazanele Mici-5 km lungime).  Aici, Dunărea se îngustează până la aproximativ 200  m, fiind mărginită de versanți deosebit de abrupți. Înainte de a fi amenajată pentru navigație, în acest sector, apele Dunării bolboroseau ca într-un cazan iar circulația navelor se făcea cu mare dificultate datorită stâncilor de pe fundul apei.

În versanții calcaroși din jurul cazanelor s-au dezvoltat peșteri, precum Peștera Veterani sau Peștera Gura Ponicovei, în ultima, speologii descoperind oase de urs de peșteră și de hienă de peșteră. Clima blândă, cu influențe mediteraneene, face ca pe versanți să vegeteze specii interesante de plante, precum: laleaua de Cazane, clopoțeii Cazanelor, liliac sălbatic, alun turcesc, mojdrean, cărpiniță.

Cazanele Dunării și masivele care le străjuiesc pe malul românesc al bătrânului fluciu (Ciucarul Mare și Ciucarul Mic) sunt incluse în Parcul Național Porțile de Fier.

Din anul 2004, Cazanele Dunării sunt străjuite de cea mai înaltă statuie în stâncă din Europa (55 m), statuia regelui Decebal.  Statuia este situată în apropierea Cazanelor Mici,  între localitățile Eșelnița și Dubova, la 8 km de orașul Orșova. A fost realizată în intervalul 1994-2004 de 12 sculptori-alpiniști în frunte cu sculptorul Florin Cotarcea și plătită (1 milion dolari)  de omul de afaceri Iosif Constantin Drăgan.

Sub chipul regelui dac este săpată în stâncă următoarea inscripție în limba latină: ,,Decebal Rex-Drăgan Fecit” adică ,,Regele Decebal făcut de Drăgan”.

Statuia regelui Decebal este situată într-un cadru deosebit de pitoresc, acolo unde bătrânul fluviu taie munți croindu-și cel mai lung defileu din Europa. Versanții abrupți, apele Dunării, speciile vegetale ce înfrumusețează zona defileului sunt tot atâtea resurse turistice din apropierea statuii ce atrage din ce în ce  mai mulți vizitatori.

Foto: Adrian Florin Boloș