EDUCAŢIE/CULTURĂ

Turist în România. Poarta Omului din Parcul Național Cozia

În Parcul Național Cozia, la 1250 m, în zona numită  Muntele Omul se află Poarta Omului, sau Poarta lui Zamolxis, zeul dacilor.

Sculptată în granitul de Cozia, Poarta Omului este formată dintr-un portal cu înălțimea  de 10 m, lățimea de 7 m, bolta porții având are o grosime de 7 m. Acesta este singurul loc prin care se trece dintr-o parte în alta a Muntelui Omul.

Potrivit legendei, Poarta Omului și alte șapte porți asemănătoare din Masivul Cozia au fost făcute de Zamolxis, zeul dacilor. Acesta locuia într-o grotă secretă, inaccesibilă oamenilor de rând, chiar în munții Coziei, zonă denumită Kogaionul sau muntele Sfânt al dacilor. Cele câteva porți în piatră din Muntele Cozia, precum Poarta Omului, erau cunoscute numai ciobanilor din Țara Loviștei, fiind singurele locuri pe unde se trecea cu mioarele în transhumanță spre pășunile bogate din sudul acestor munți. Păstorii străvechi au transmis urmașilor locul secret de trecere prin munte, spunând că acesta este vechi de când lumea, se arată pe pagina de Facebook a Ministerului Mediului din România.

,,Peisajul montan din această zonă, cu păduri seculare, pășuni și stâncării impresionante este unul de poveste. Pe lângă aceste frumuseți, bogăția sălbatică a ecosistemelor naturale a adunat aici laolaltă o admirabilă floră și o mulțime de viețuitoare, din care nu lipsesc urșii, lupii, râșii etc.

De aici se pot observa până în zările cele mai îndepărtate : coroana semeață a crestei Munților Făgăraș cu vârfurile Suru, Negoiu, Moldoveanu, îndepărtații munți dinspre Obârșia Lotrului, o parte a platoului și Munților Bucegi, frumoasa Țară a Loviștei, zone întinse ale Munților Căpățânii cu părți din Buila și Vânturarița, Defileul Oltului și întinsele ținuturi sudice înspre Dunăre, cu armonia descrescătoare a munceilor, dealurilor și câmpiei românești.

În zilele cu cer senin, vizitatorii acestor locuri au impresia că pot atinge nu numai cu privirea ci și cu mâna toate aceste orizonturi.

La Poarta Omului se ajunge relativ ușor, în aproximativ o oră de mers, plecând de la cabana din Vârful Cozia pe traseul turistic bandă roșie până în apropierea stânii de la Mocirle, după care se urmărește punctul roșu până la acest obiectiv natural” arată sursa citită.

Este posibil ca imaginea să conţină: munte, cer, copac, plantă, în aer liber şi natură

Este posibil ca imaginea să conţină: cer, munte, plantă, copac, nor, în aer liber şi natură

Este posibil ca imaginea să conţină: munte, cer, plantă, în aer liber şi natură

Este posibil ca imaginea să conţină: cer, munte, copac, în aer liber şi natură

Este posibil ca imaginea să conţină: copac, plantă, cer, munte, nor, în aer liber şi natură