LIFESTYLE

Turmă de zimbri în libertate care își savurează hrana. VIDEO

de Mihai Sărmășan

Angajații ROMSILVA care monitorizează zonele pe care le au în supraveghere au surprins o turmă de zimbri în libertate care se hrănesc în Parcul Natural Vânători Neamț, specialiștii asigurându-le în această perioadă hrana suplimentară în pădurile din parc, departe de comunitățile locale.

Zimbrii în libertate din Parcul Natural Vânători Neamț și-au extins arealul la peste 40.000 de hectare, în pădurile din județul Neamț.

Zimbrul a fost reintrodus în fauna țării în urmă cu șase decenii, la peste două sute de ani de la dispariția sa din fauna României. Primele exemplare au fost aduse în țară în 1958 și, treptat, au fost create mai multe nuclee de zimbri în țara noastră.

Specialiștii Romsilva din cadrul Parcului Natural Vânători Neamț au eliberat acum șapte ani primii zimbri în natură. Acum numărul acestora a crescut la 38 de exemplare, 14 dintre aceștia fiind născuți în libertate.

După o selecție riguroasă și o perioadă de acomodare, în fiecare an sunt eliberate în natură alte exemplare de zimbri.

Tot în Parcul Natural Vânători Neamț mai sunt 16 exemplare de zimbru în semilibertate, unde sunt pregătiți pentru eliberare în natură, și 7 în captivitate.

Regia Națională a #Pădurilor – #Romsilva administrează trei nuclee de zimbri, la #Bucșani #Hațeg și #VânătoriNeamț cu un efectiv total de peste o sută de exemplare.

Credit video: Emil Emil, Fotograf Wildlife