Featured, ACTUALITATE, DIN TRANSILVANIA, LIFESTYLE, CULTURĂ, ECONOMIE

UBB, cofondator al Reţelei Universităţilor celor Trei Mări (3SUN)

Distribuire articol:

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a participat, alături de alte douăsprezece instituţii de învăţământ superior şi cercetare prestigioase din Europa Centrală şi de Est, la Lublin (Polonia), la constituirea Reţelei Universităţilor celor Trei Mări (3SeasUniversitiesNetwork – 3SUN).

Axată pe cooperarea în domenii de interes comun, precum consolidarea rezilienţei sociale, economice, politice şi culturale a statelor şi societăţilor din regiune în contextul multiplicării şi amplificării ameninţărilor hibride, 3SUN reprezintă principala structură academică prin care este concretizată Iniţiativa Celor Trei Mări (https://3seas.eu/), un mecanism de cooperare avansată în cadrul Uniunii Europene, conceput de şefii de state şi de guverne din regiunea lărgită care uneşte Marea Baltică, Marea Neagră şi Marea Adriatică.

„Aşa cum spuneam când am iniţiat construirea Bazei Academice UBB de la Neptun, UBB nu poate să nu fie ancorată în proiectul european al „Iniţiativei celor Trei Mări (I3M) „, mai ales în domeniile strategice legate de digitalizare şi energie (dar şi multe altele). Mă bucur că efortul nostru academic va fi unul coordonat cu cel al altor universităţi din această arie, reunite de acum în Reţeaua Universităţilor celor Trei Mări (3SUN). Invit şi alte universităţi din România să se alăture acestei noi iniţiative”, afirmă rectorul UBB, prof. Univ. Dr. Daniel David.

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu tradiţia academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din ţară (cu aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localităţi şi 11 judeţe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităţilor de prestigiu şi de referinţă din România, de şapte ani aflându-se pe prima poziţie în ţară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaţionale majore ale universităţilor.

În plus, de mai mulţi ani UBB ocupă primele poziţii în ţară în rankingurile internaţionale globale şi pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universităţi ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. Unităţi CDI integrate în reţele europene, laboratoare didactice modernizate şi integrate cu realitatea virtuală/ augmentată/ mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internaţional QS STAR, UBB a fost confirmată că prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizaţia unora din cele mai prestigioase universităţi europene world-class/ research-intensive, a primit distincţia europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/ 2022 este parte a alianţei universităţilor europene EUTOPIA.

Direcţia Comunicare şi PR a UBB


Distribuire articol: