DIN TRANSILVANIA, EDUCAŢIE/CULTURĂ

UBB devine hub de inteligenţă artificală în România pentru compania americană SAS

Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), prof. univ. dr. Daniel David, i-a avut marţi, 18 mai 2021, ca oaspeţi pe reprezentanţii companiei americane SAS şi ai Băncii Transilvania, pentru a dezvolta împreună o nouă perspectivă asupra inteligenţei artificale (AI), în pragul unei noi revoluţii industriale.

UBB vine în acest demers cu cea mai mare şcoală doctorală de inteligenţă artificială din România şi un ecosistem de top în tehnologia informaţiei, compania americană SAS aduce lidershipul mondial în platformele de inteligenţă artificală, iar Banca Transilvania vine ca beneficiar şi contributor strategic la stimularea resursei umane pregătită în acest domeniu.

UBB, prin Facultatea de Matematică şi Informatică, şi compania americană SAS au pus acum bazele unui nou program de master în AI/Data science, în limba engleză, cu anvergură internaţională, SAS susţinând UBB ca hub AI/Data science în România, cu implicaţii asupra inovării şi digitalizării României.

Reprezentanţii SAS au declarat că „SAS Academic Initiative for Innovation & Digitalisation of Romania ţinteşte să implice o reţea de universităţi din ţară, sigur fiecare profilându-se în funcţie de avantajele competitive pe care le are. Dar aşa cum SAS a început în urmă cu 40 de ani în SUA de la University of North Carolina, aşa îşi propune acum să înceapă acest proiect (naţional) al inovării şi digitalizării României de la prestigioasa UBB”.

„UBB are cea mai mare facultate de informatică din România şi una dintre cele mai competitive din ţară. UBB a început de mai multă vreme să-şi concentreze un ecosistem de IT, capitalizând pe avantajele competitive pe care le are, la nivel naţional şi internaţional, în (1) Inteligenţa artificială/AI (ex. generând, ca şcoală, cei mai mulţi doctori în AI din România şi dezvoltând servicii inovative, inclusiv prin machine learning, pentru actori majori, precum Banca Transilvania, spitale judeţene etc.), (2) Big data/data mining/high performance computing (ex. în parteneriat cu Bosch şi SAS – pe baza celui mai puternic supercomputer din universităţile româneşti prin prisma capacităţii de calcul simultan), (3) Realitate virtuală (ex. dezvoltând tehnologii dedicate sănătăţii mintale şi primul Centru din ţară în parteneriat cu compania americană EON Reality), (4) Roboterapie (ex. dezvoltând, prin proiecte europene, primii roboţi psihoterapeuţi autonomi pentru anumite tulburări psihice), (5) Digitalizare strategică (ex. în parteneriat cu Microsoft) şi cybersecurity şi (6) Tehnologie blockchain (ex. demers pregătit în colaborare cu Blockchain Academy din SUA). De asemenea, recenta includere a UBB în EIT Digital confirmă maturizarea şi forţa ecosistemului UBB în tehnologia informaţiei (IT). Noul program academic dezvoltat cu compania americană SAS întăreşte şi dezvoltă acest ecosistem al UBB. Toate aceste avantaje competitive stau şi la baza specializării inteligente pe care UBB a propus-o, împreună cu Primăria, pentru oraş/regiune/ţară, şi anume InfoBioNano4Health”, a detaliat rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.