DIN TRANSILVANIA, EDUCAŢIE/CULTURĂ

UBB în parteneriat cu Guvernul ţării pentru dezvoltarea durabilă a României

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin Centrul de Cercetare pentru Dezvoltare Durabilă (CCDD), şi Guvernul României, prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General, au semnat un acord de parteneriat care are ca scop strategic colaborarea pentru conştientizarea şi implementarea conceptelor dezvoltării durabile la nivelul tuturor autorităţilor publice locale şi al comunităţilor din România.

Această iniţiativă vine în continuarea cercetărilor realizate până acum de specialiştii UBB care au dezvoltat deja, în cadrul proiectului PN-III-P4-ID-PCCF-2016-0084 (http://ropsy.granturi.ubbcluj.ro) o bază de date pentru localităţile din România, care conţine 90 de indicatori de dezvoltare durabilă. Detaliile cercetării pot fi consultate accesând linkul: http://ccdd.centre.ubbcluj.ro/public_documents/SDG%20index.pdf.

“Pornind de la această bază de date am dezvoltat un instrument de calcul al Indicelui de Dezvoltare Durabilă (SDG index), precum şi al indicilor specifici fiecărui obiectiv de dezvoltare durabilă (ODD) pentru evaluarea poziţiei fiecărei entităţi administrative (comune, oraşe, municipii şi judeţe) din România în ceea ce priveşte modul în care se poziţionează în raport cu obiectivele din Strategia Naţională de Dezvoltare Durabilă a României 2030. Acest demers are rol diagnostic, de formulare a unor intervenţii şi de monitorizare a progresului. Spre exemplu, în harta de mai jos, cu cât este mai mare indicele (SDG index), mai colorat în rosu, cu atâta este mai sustenabil modelul de dezvoltare local (indicele global valabil în 2020)”, precizează prof. univ. dr. Jozsef Benedek, directorul Centrului de Cercetare pentru Dezvoltare Durabilă (CCDD) din cadrul UBB.

La rândul său, rectorul UBB şi directorul PN-III-P4-ID-PCCF-2016-0084, prof. univ. dr. Daniel David, declară că, “în general, cercetările avansate din UBB pot oferi platforme inovative care pot apoi genera pentru ţară avantaje competitive şi politici publice bazate pe dovezi. Acesta este un exemplu ilustrativ al contribuţiei UBB în domeniul dezvoltării durabile a ţării, un domeniu cheie la nivel european şi internaţional”.

Direcţia Comunicare şi PR a UBB