Featured, ACTUALITATE, DIN TRANSILVANIA, LIFESTYLE, EDUCAŢIE/CULTURĂ, ECONOMIC

UBB, prima în ţară în clasamentul internaţional CWUR şi în Metarankingul Naţional 2023

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) ocupă şi în acest an prima poziţie între universităţile româneşti incluse în clasamentul internaţional CWUR (Center for World Universities Ranking – https://cwur.org/2023.php), inclus în metarankingurile naţionale.

Potrivit CWUR, UBB ocupă, la nivel internaţional, poziţia 923 din 20531 de universităţi analizate, ceea ce o plasează între primele 4,5% universităţi ale lumii.

Indicatorii utilizaţi în clasamentul CWUR se referă la criterii educaţionale (25%), de angajabilitate (25%), privind calitatea cadrelor academice (10%) şi cercetarea ştiinţifică (40%).

„UBB este de mai mulţi ani prima în ţară în acest ranking, păstrându-şi în acest an scorul de anul trecut (70,9). Rankingurile sunt importante nu la modul absolut, ci relativ şi doar orientativ prin prisma criteriilor şi a indicatorilor asumaţi în ranking. Aşadar, vom analiza acest rezultat şi vom vedea dacă şi unde este nevoie de ajustări în mecanismele noastre academice, prin prisma viziunii, misiunii şi culturii organizaţionale angajate de UBB, aspecte care sunt în final cel mai important criteriu/indicator academic pentru noi. Felicitări tuturor universităţilor româneşti incluse în rankingul CWUR!”, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Recent, UBB a fost confirmată ca prima universitate a ţării prin Metarankingul Naţional (https://www.edu.ro/raport_metaranking_national_2022) dat publicităţii în data de 12 mai 2023 de Ministerul Educaţiei, fapt care reconfirmă rezultatul Metarankingul Universitar publicat de Centrul Qualitas UBB în decembrie 2022.

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu tradiţia academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din ţară (cu aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localităţi şi 11 judeţe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităţilor de prestigiu şi de referinţă din România, de şapte ani aflându-se pe prima poziţie în ţară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaţionale majore ale universităţilor. În plus, de mai mulţi ani UBB ocupă primele poziţii în ţară în rankingurile internaţionale globale şi pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universităţi ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unităţi CDI integrate în reţele europene, laboratoare didactice modernizate şi integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internaţional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizaţia unora din cele mai prestigioase universităţi europene world-class/research-intensive, a primit distincţia europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianţei universităţilor europene EUTOPIA.

Direcţia Comunicare şi PR a UBB