DIN TRANSILVANIA

UDMR: “Ministerul de Interne dezinformează, nu a asigurat un număr suficient de forţe de ordine la Valea Uzului”

“Considerăm că declaraţiile ministrului de Interne conform cărora “au fost ultraşi de ambele părţi” sunt inacceptabile. Oamenii care protestează paşnic, prin rugăciune, nu pot fi numiţi ultraşi. Totodată, am cerut explicaţii referitoare la decizia de a nu asigura numărul necesar de jandarmi în data de 6 iunie, la Valea Uzului”, a declarat, miercuri, senatorul UDMR, Tanczos Barna, după ce a adresat o interpelare ministrului de Interne, Carmen Dan.

Deşi Jandarmeria, aflată în subordinea ministerului de resort, a avut cunoştinţă de faptul că manifestările vor fi de amploare, dispozitivul de jandarmi prezent la faţa locului a fost unul foarte redus, total incapabil şi insuficient să prevină incidentele – se arată în documentul oficial trimis de UDMR.

“Nu s-a asigurat un număr suficient de jandarmi, iar o parte dintre cei prezenţi, în lipsa unui ordin, nu au intervenit nici când a fost distrus gardul cimitirului, când unele persoane s-au urcat pe crucile ridicate pentru eroii români, când au fost scoase din pământ şi aruncate peste gard crucile din lemn sau când a fost bătut un jurnalist”, a spus Tanczos Barna.

Legiuitorul UDMR a cerut explicaţii şi cu privire la cine a autorizat emiterea comunicatului mincinos al Jandarmeriei, prin care, contrar incidentelor de o violenţă ieşită din comun, se susţinea, la abia câteva minute după evenimentele din Valea Uzului, că “nu au existat violenţe între participanţi sau între participanţi şi forţele de ordine”.