OPINII

UE s-a născut pentru a îngropa definitiv naționalismul

Maghiarii au dreptul să fie maghiari în chip plenar în România. În Transilvania, sunt la ei acasă: împărțim aceste meleaguri, cu istoria lor cu tot, și încercăm să depășim conflictele trecutului, nu să le ațâțăm mereu.
UE s-a născut pentru a îngropa definitiv naționalismul care a distrus Europa de două ori între 1914-1945. Românii au știut să țină departe de putere partidele naționaliste ca PUNR, PRM sau AUR. Din nefericire, însă, Ungaria lui Orbán îmbrățișează tot mai vizibil modelul revizionist al lui Putin în locul celui european, ales de România.
Astfel, vizita întreprinsă recent de președinta Ungariei, Katalin Novák, pe teritoriul României, a fost o sfidare revizionistă greu de digerat. Din filmulețul propagandist al vizitei, pare că doamna Novák se plimbă prin Ungaria: pretutindeni, se vede doar tricolorul maghiar, sunt onorate doar instituții confesionale maghiare, apar doar comunități maghiare în port tradițional, se văd doar înscrisuri în maghiară. În tot tabloul, România, cu statalitatea și instituțiile sale, nu există (o întrezărim puțin, la Alba Iulia).
Imaginați-vă ceva similar: președintele sau cancelarul Germaniei făcând o vizită „privată”, însă plină de evenimente publice implicând exclusiv comunitatea germanofonă, prin Cehia sau prin Alsacia, premierul Olandei în Flandra, premierul Angliei, prin Irlanda, sau președintele Poloniei în vestul Ucrainei.
Revizionismul ăsta de tip Putin-Orbán nu are ce căuta în Europa, nici măcar în varianta lui soft. Dacă România avea un stat puternic, vizita aceasta nu avea loc. E inacceptabil ca înalți demnitari ai Ungariei să se fâțâie prin România cu un program public neagreat oficial cu partea română, de parcă ar fi simpli particulari.
Vizita privată e una, un turneu revizionist și simbolic, plin de întâlniri, sărbătoriri și inaugurări, de genul celui efectuat de președinta Ungariei la scurt timp de la preluarea mandatului, e o sfidare la adresa unei Românii conduse de politicieni slabi, ca Iohannis. Dacă aș fi liderul PNL, l-aș demite pe Aurescu; Iohannis mai trebuie suportat încă doi ani, din nefericire. Diplomația română avea datoria să comunice părții maghiare că asemenea vizită nu este agreată de statul român, că reprezintă o sfidare și că, dacă va fi întreprinsă fără invitație oficială și program agreat de partea română, România își rezervă dreptul suveran de a o împiedica. Dacă se comunica așa, doamna Novák își vedea de treabă la Budapesta.
Să ne gândim cât a fost negociată vizita Papei, pentru a nu jigni majoritatea ortodoxă, în timp ce doamna Novák se plimba prin Transilvania ca la ea în țară.
Adrian Papahagi