OPINII

UE și Rusia. Cum a fost și cum va fi? Depinde noi.

Țările NATO sunt solidare și asta e cel mai important lucru. Conflictul poate dura ani de zile dar nu văd Rusia ieșind bine din războiul cu Ucraina și nu e prima dată când se întâmplă asta. Așa cred. Replica Ucrainei se va vedea în zilele următoare.
Sper să fie începutul sfârșitului regimului personal de la Moscova, a unui om bătrân, care crede că doar așa mai poate să arate că e mare și tare. Pe de altă parte sperăm ca de data asta liderii Uniunii Europene vor conștientiza că UE trebuie să devină independentă energetic și să-și asigure securitatea alimentară. Totuși UE își poate permite să susțină proiecte de sute de miliarde de euro, iar acești bani ar trebui să meargă cu prioritate spre proiectele energetice care să ne decupleze definitiv de Rusia. E inadmisibil că astăzi peste 35% din importul de gaze vine din Rusia. Inacceptabil. Toată economia europeană trebuie să devină independentă în anii care vin. Nu trebuie să ne fabrice alții frigiderele sau mobila. Asta dacă nu vrem să finanțăm în continuare regimuri autoritare cu bani europeni, iar dacă pot cei săraci să producă, nu văd de ce nu pot și țările bogate. Totuși economia UE e de 20 de ori peste cea a Rusiei. Și la populație suntem de trei ori mai mulți. Un alt aspect ține de perspectiva politică. Noi cumpărăm bunuri din China și căldură din Rusia, dar suntem foarte exigenți cu Polonia în privința drepturilor omului. Putem fi în continuare, dar putem compara ce presupune relația cu unii și cu alții. Vorbim de o țară demnă, curajoasă, pe care ne putem bizui secole de acum încolo.
Legat de comunicare, cred că în perioada care vine e bine să vorbească cei implicați direct și din ce vedem, ne putem baza că liderii politici membrii ai NATO și ai UE, fac ce trebuie.
Alin Seserman