POLITICĂ

Ultima zi în Parlamentul European pentru parlamentarii britanici

Ieri, 29 ianuarie 2029, a fost ultima zi pe care parlamentarii britanici au petrecut-o în Parlamentul European, alături de parlamentarii statelor membre. Cu o zi înainte, în 28 ianuarie, europarlamentarii au ratificat prin vot ieșirea Regatului Unit din blocul comunitar care va deveni efectivă la 31 ianuarie 2020. După vot, europarlamentarii și-au dat mâna și au intonat cântecul de rămas bun „Auld Lang Syne”(Nu este decât la revedere), oar unii au fluturat eşarfe în culorile drapelelor britanic şi european. În același timp, eurodeputații britanici anti-Brexit și-au îmbrățișat colegii și au plâns.

O zi ne mai desparte de momentul ieșirii oficiale a Marii Britanii din UE, air locuitorii acesteia trăiesc sentimente diferite, în funcție de preferința pentru a ieși sau nu din blocul comunitar. Unii britanici declară și acum că au votat ieșirea țării lor din UE, dar nu și-au dat seama atunci ce însemană de fapt, acest lucru și ar fi vrut să existe posibilitatea reluării acelui referendum. Dezlipirea Regatului Unit de UE nu se va afce însă brusc, ci va exista o tranziție de cel puțin 11 luni, adică până la sfârșitul anului.

În prezent, Uniunea Europeană negociază cu Marea Britanie în calitate de bloc comunitar, dar orice țară care dorește să aibă relații cu Marea Britanie își poate negocia acorduri bilaterale.

Sursă foto: https://www.europarl.europa.eu/