ACTUALITATE, DIN TRANSILVANIA

Trei elevi de excepţie din Târgu Mureş au fost admişi la Oxford

Victor Văsieşiu, campion european la şah, şi alţi doi colegi de-ai săi din clasa a XII-a A de la Colegiul Naţional “Unirea” din Târgu Mureş, David Purcar şi Flavius Vlasiu, multiplu medaliaţi la olimpiadele şcolare, au fost admişi la Universitatea Oxford.

Cei trei colegi de clasă de la “Unirea” au reuşit astfel să egaleze performanţa atinsă anul trecut de trei colegi de clasă de la Colegiul Naţional “Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureş, Bogdan Blaga, Anda Tenie şi Radu Moca, care au fost, de asemenea, admişi la prestigioasa universitate.

“Am început să mă pregătesc special pentru Oxford din vara anului 2018, am fost îndrumat de către o consilieră de la University Prep din Bucureşti, iar pe domeniul pe care am aplicat, Informatica, am fost îndrumat de doamna profesoară Manuela Mărginean. Cred că ne-am pregătit încă din gimnaziu, a contat foarte mult inclusiv activitatea din timpul liceului, activitatea pe care am susţinut-o constant, nu doar examenul şi interviurile pe care le-am susţinut. Am fost olimpic naţional la informatică, dar specializarea mea este şahul. Sunt campion european la şah împreună cu lotul României under 18 ani”, a afirmat Victor Văsieşiu.

În domeniul şcolar, Victor Văsieşiu a participat la Olimpiada Naţională de Informatică unde a obţinut o medalie de bronz, iar la Concursul Naţional “Grigore Moisil” a obţinut locul I, “cu aur absolut”, după cum spune el.

Pentru a atinge această performanţă, atât Victor Văsieşiu cât şi colegii săi, David Purcar şi Flavius Vlasiu, au învăţat constant încă din gimnaziu.

“În principiu trebuie o muncă susţinută de cel puţin trei ore pe zi, dacă se doreşte o performanţă la nivel naţional. Cred că încă din gimnaziu ştiam că o să mă îndrept spre Anglia. Oxford am decis pe la începutul anului 2018, deoarece am dorit să ţintesc cât mai sus se poate şi mi-a plăcut extraordinar de mult ce anume am văzut despre universitate. Voi studia Computer Science, partea mai matematică din spatele calculatoarelor, cum şi de ce funcţionează. Va conta media de la Bacalaureat, ne trebuie media 9 şi nota 9,50 la o disciplină de specialitate”, a precizat Victor Văsieşiu.

Profesorii care s-au implicat activ în pregătirea celor trei tineri, Eniko Hecser şi Manuela Mărginean, au împărtăşit aceleaşi emoţii alături de elevii lor când au aflat vestea admiterii acestora la Oxford.

Profesoara de informatică, Manuela Mărginean, consideră că performanţa celor trei elevi este o recunoaştere a muncii susţinute a acestora, întrucât fiecare dintre ei a avut un parcurs uniform.

“Toţi sunt elevi foarte buni, au avut un parcurs constant. Victor a împletit performanţa şcolară cu şahul, este campion european la şah. Au fost consecvenţi, au lucrat tot timpul, atât în perioada de şcoală, cât şi în vacanţe. Suntem mândri să lucrăm cu copii nemaipomeniţi în fiecare generaţie, victoria din acest an este mai specială, întrucât sunt toţi din aceeaşi clasă, dar noi am mai avut absolvenţi admişi la Cambridge şi la Oxford şi suntem foarte mândri”, a precizat Manuela Mărginean.

sursa agerpres.ro