Un deputat USR vrea cabinete mobile de medicină dentară pentru copiii de la sate

Astăzi am depus o propunere legislativă care reglementează autorizarea cabinetelor mobile de medicină dentară, spune deputata USR Cosette Chichirău. Sondajele indică faptul că în multe comunități mici, copiii nu beneficiază de asistență și tratamente. Chichirău dorește ca ONG-urile să poată furniza astfel de servicii. Astăzi legislația nu permite acest lucru, existând un vid legislativ.

,,Cabinetele mobile pot deservi comunități rurale sărace și izolate. În România, 75% dintre copiii cu vârste între 6 și 11 ani au carii pe dinții temporari și 39% pe dinții definitivi; gingivita și boala parodontală debutează precoce (5-7 ani); la vârsta de 12 ani, 92% din elevi prezintă depozite de placă microbiană dentară, iar 1 din 5 au simptome parodontale (prezența tartrului, pungi parodontale, mobilitate dentară).

În prezent, există un vid legislativ care face imposibilă autorizarea sanitară a cabinetelor mobile, deși ele sunt prevăzute în lege. Noi încercăm să corectăm această situație. Propunerea noastră va permite ONG-urilor să ofere tratament stomatologic pentru cazuri realmente disperate. Lipsa tratamentului și a igienei dentare au un impact negativ profund, în special asupra copiilor, care trăiesc cu infecții, lipsesc de la școală și cresc cu o stare de sănătate generală deteriorată. Din păcate, în această situație se află o mare parte a populației României.

Trebuie să întreprindem acțiuni concrete pentru a îmbunătăți această situație dramatică. Un prim pas este înființarea și autorizarea de cabinete medicale mobile. Medicina dentară este prima noastră prioritate, dar vom depune, în curând, și propuneri pentru cabinete mobile de alte specializări, cum ar fi radiologia”, a explicat deputata USR.

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.