ECONOMIC

Tinerii care vor să urmeze o şcoală agricolă stimulaţi cu burse şi credite bugetare

Colegiul Emil Negruțiu din municipiul Turda va primi de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) 175.000 de lei credite de angajament și 175.000 din credite bugetare.

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul pentru promulgarea Legii bugetului de stat pe anul 2020. Potrivit legii, Ministerul Agriculturii va transfera sume de bani din bugetul alocat pentru acest an liceelor agricole. Există 58 de licee agricole care vor primi bani de la MADR.

Cu excepția Colegiului Tehnologic Viaceslav Harnaj București pentru care MADR va transfera 400.000 de lei credite de angajamente și bugetare, celelalte licee agricole aflate pe listă vor primi 370.000 de lei.

Colegiul tehnologic din Turda are trei niveluri de învățământ: profesional, liceal și postliceal și a fost înființat în 1096, ca o școală practică de agricultură. Actuala denumire este din 2007. În 1957, pe domeniul de 500 ha al școlii a luat ființă stațiune experimentală pentru cultura porumbului. Din 1990 a funcționat ca grup școlar agricol, pregătind meserii din domeniile agricol și economic.

Colegiul ”Emil Negruțiu” Turda se află într-un amplu proces de conștientizare în rândul elevilor și al părinților că poate reprezenta o opțiune serioasă pentru succesul în viață. Unitatea școlară a avut în derulare diverse proiecte, care au vizat perfecționarea elevilor inclusiv prin experiențe în afara granițelor țării și a atras atenția asupra activității desfășurate.

O echipă de la Radio France International a fost în septembrie 2019 la Colegiul „Emil Negruțiu” Turda unde a înregistrat o amplă emisiune. Andreea Oros, realizatoarea emisiunii și Ovidiu Nahoi, redactorul-șef al RFI, au stat de vorbă cu elevii și profesorii școlii despre învățământul agricol și despre sistemul dual de pregătire a viitorilor muncitori calificați, au anunțat oficialii instituției de învățământ, pe pagina de Facebook.

”Colegiul a implementat sistemul dual la o clasă de mecanici agricoli – prima promoție se pregătește să își obțină atestatul în acest an școlar.

Tinerii au ocazia să facă practică pe tractoare performante, iar fermierii le asigură și burse pe perioada celor trei ani de școlarizare. E suficient, e ceea ce îşi doresc copiii? Am încercat să aflăm răspunsul discutând cu tinerii, dar și cu conducerea liceului reprezentantă de directorul adjunct al Colegiului Emil Negruțiu, Florin Stan.