POLITICĂ

Un miliard de lei pierde Educația după rectificarea bugetară

Educația pierde un miliard de lei. Proiectul de rectificare este pus în dezbatere de către Guvern.
Reducerile de cheltuieli se vor face astfel:
– titlul “Cheltuieli de personal” -400,0 mil. lei (suma ramasa asigura plata salariilor pana la sfarsitul anului, titlurile executorii si aplicare Legii nr. 85/2016),
– titlul “Bunuri si servicii” – 7,5 mil lei, media lunara ramasa pentru semestrul al doilea este cu 12% mai mare decat media platilor pe primele 6 luni, reducerea propusa reprezentand suma blocata de 10% potrivit Legii 500/2002 privind finantele publice.
– titlul “Transferuri intre unitati ale administratiei publice” -109,4 mil. lei, reprezentand suma blocata de 10% potrivit Legii 500/2002 privind finantele publice.
– titlul “Alte cheltuieli” – 80 mil lei ca urmare a economiilor inregistrate la dobanzi legale aferente sentintelor judecatoresti,
titlul “Active nefinanciare” – 20 milioane lei, media lunara ramasa pentru semestrul al doilea este cu 226% mai mare decat media platilor pe primele 6 luni.

– titlul “Asistenta sociala” se propune diminuarea cu -440 milioane lei, din cauza nederularii programului “Merg la scoala” intrucat pana in prezent actul normativ necesar derularii programului nu a fost promovat. Media ramasa de cheltuit pentru semestrul II la acest titlu, cu 84% mai mare decat media lunara a platilor pe primul semestru permite derularea in continuare a actualului program pentru rechizite scolare destinat copiilor din familii cu venituri reduse aflati in invatamantul primar si gimnazial.

– la  cheltuielile  aferente programelor cu finantare rambursabila se propune suplimentarea creditelor bugetare cu +30 milioane de lei si a celor de angajament cu 250 milioane lei pentru proiectul privind educatia timpurie si proiectul ROSE privind invatamantul secundar.
Totodata, “pentru invatamantul universitar prin rectificare se propune majorarea cheltuielilor cu suma de 500 milioane lei asigurata prin majorarea veniturilor proprii cu suma de 250 milioane lei si reglementarea utilizarii disponibilitatilor din anii anteriori in limita sumei de 250 milioane lei”, mai precizeaza documentul