DIN TRANSILVANIA

Un oraș din Transilvania cu populație sub 50 000 de locuitori, a atras fonduri UE de 100 de milioane de euro

Sunt localități în România care s-au dezvoltat masiv cu banii accesați din fondurile puse la dispoziție de Uniunea Europeană. Au făcut proiecte bune, care au dezvoltat la rândul lor alte proiecte de dezvoltare, publice și private.

Turda, un oraș cu puțin peste 47.000 de locuitori a concurat pentru fonduri europene cu orașe  mari din Europa și a obținut, în ultimii doi ani, finanțare europeană de 100 de milioane de euro pentru proiectele sale. Aceasta este cea mai mare sumă primită de un municipiu din România care nu este reședință de județ. 

Orășelul din județul Cluj a început să atragă cele 100 de milioane de euro în urmă cu doi ani și chiar în acest moment, în Turda, este în plină desfășurare proiectul de modernizare a transportului. Drept urmare, 20 de autobuze electrice vor intra pe traseu de luna viitoare.

Primăria a primit 32 de milioane de euro pentru proiectul de mobilitate urbană. Astfel, vor fi modernizate 16 dintre arterele principale ale orașului și vor fi distribuite 320 de biciclete în toate punctele din municipiu. Primăria Turda a depus 19 proiecte dintre care 13 au primit deja finanțare de peste 100 de milioane de euro.

Partea cea mai interesantă vine acum: o parte din bani au fost folosiți pentru transforma un microbuz într-o sală de clasă. Proiectul „Școala Mobilă își propune să reducă și să revină abandonul școlar în comunitățile defavorizate. Sunt două spații de lucru unde intră câte doi elevi și lucrează cu profesori. Proiectul a costat 6.100.000 de lei.

Alte 20 de milioane de euro vor merge spre reabilitarea unor obiective turistice, printre care Castrul Roman, Mormântul lui Mihai Viteazul și clădirea teatrului din oraș.