ACTUALITATE

Un partid anticorupție câștigă alegerile în Slovacia

Igor Matovic, leader of OLaNO, Partidul Oamenilor Obișnuiți și al Personalităților Independente, a câștigat alegerile din Slovacia, cu un discurs anticorupție

Un partid anticorupție a câștigat alegerile parlamentare din Slovacia, la un an de la asasinarea unui jurnalist de investigații, Jan Kuciak, și a logodnicei sale, după ce dezvăluise legăturile dintre oameni de afaceri și politicieni. Scrutinul s-a bucurat de o participare-record la urne, de 65%, potrivit Reuters.

Partidul de centru-dreapta anticorupţie OLaNO, aflat în opoziţie, a obținut 25% din voturi, devansându-i pe populiştii de la guvernare, conform rezultatelor preliminare.

„Oamenii vor ca noi să curăţăm Slovacia. Ei vor să facem din Slovacia o ţară dreaptă, unde legile se aplică tuturor, indiferent dacă sunt bogaţi sau săraci”, le-a spus jurnaliştilor, la Bratislava, liderul OLaNO, Igor Matovic.

Conform estimărilor, el ar urma să obţină o majoritate absolută, de 77 de mandate din 150, în coaliție cu partidul liberal condus de președinta țării, Zuzana Kaputova, care a ajuns la putere pe o platformă anticorupție.

Asasinarea lui Jan Kuciak şi a logodnicei sale Martina Kusnirova, ce ar fi fost ordonată de un om de afaceri cu legături cu mediul politic, a mobilizat opinia publică.

Dublul asasinat a declanşat în 2018 mari proteste de stradă împotriva guvernului. Premierul Robert Fico a fost nevoit să demisioneze, lăsându-i postul unui apropiat, Peter Pellegrini.

Premierul în exerciţiu Peter Pellegrini a recunoscut înfrângerea partidului său, SMER-SD (18,4%, 39 de mandate).

„Felicitări câştigătorului”, a spus Peter Pellegrini în faţa presei în noaptea de sâmbătă spre duminică, observând “marketingul bun” al lui Matovic, care i-a permis să ajungă la putere, chiar dacă “nu este suficient pentru a guverna”.

El a evocat posibilitatea unei „coaliţii de reconciliere” cu OLaNO. „Să nu pui niciodată ‘niciodată'”, le-a răspuns el jurnaliştilor care l-au întrebat despre o astfel de perspectivă, precizând totuşi că această chestiune va trebuie ridicată de Matovic.„Nici nu se pune problema. Nu negociem cu mafia”, a răspuns scurt Matovic.

Igor Matovic, fondatorul şi liderul OLaNO (‘Oameni obişnuiţi şi personalităţi independente’), intenţionează să negocieze o eventuală coaliţie cu două partide, SME Rodina (dreapta populistă , 17 mandate) şi liberalii SaS (13 mandate) şi Pentru Popor (12 mandate).

El a spus că a avut deja o discuţie la telefon cu preşedinta liberală Zuzana Caputova şi a precizat că se va întâlni cu aceasta luni sau marţi, adăugând că ambii aşteaptă rezultatele definitive pentru a stabili cum se va merge mai departe.

Participarea la vot s-a apropiat de 65%, depăşind net nivelul din 2016 (59%), care fusese cel mai ridicat de după 2002.