LIFESTYLE

Un pensionar din Carei reabilitează gratuit locurile de joacă pentru copii

Un pensionar din municipiul Carei a dat dovadă de spirit civic și din propria inițiativă a reabilitat un spațiul de joacă dintr-un cartier al orașului. Înainte de toate, Vasile Chioran a făcut o scurtă revizie a locului, iar raportul l-a prezentat autorităților locale.

Un pensionar s-a mobilizat

Cum vara îi îndeamnă pe mulți bunici să caute locuri de joacă umbroase pentru cei mici, un pensionar din Carei s-a mobilizat pentru a reamenaja spațiul verde și leagănele din curte. Vasile Chioran a luat totul metodic, a făcut o revizie a locului de joacă și a solicitat sprijin din partea autorităților locale. “Copii, cei care vin aici, sunt mulțumiți. Bunicii vin, părinții vin, părinții copiilor. Spun că ce frumos e aici. Și au și garanția, aici e liniște și copiii sunt protejați. Acolo sunt garaje, aici este gard. Și este și umbră,” spune careianul.

Grija față de locul de joacă nu este de ieri, de azi. De-a lungul vremii, Vasile Chioran a primit puieți de la prieteni, iar acum pomii, meri, peri și caiși, sunt plini de roade.

Din păcate nu toate lucrurile sunt roz, așa că, pentru a se asigura că mobilierul stradal nu va dispărea, banca a fost ancorată cu găleți de ciment. “Dar ca să nu le fure, la fiecare este câte o găleată de beton, care nu se vede. Poate să vină cineva, dar nu poate pentru că are beton. Am pus beton ca să fie și siguranță pentru copii,” explică Chioran.

Ajutor din partea Primăriei 

Cu raportul pe masa autorităților locale, acestea au dat o mână de ajutor și l-au întrebat pe careian care sunt lucrurile de care are nevoie pentru a reabilita spațiul și pentru “a împrospăta” leagănele. “Domnul viceprimar m-a întrebat de câte pensule am nevoie. Am spus că una. A întrebat <<Cum una? Nu vă ajută nimeni?>>,” povestește pensionarul despre reacția autorităților locale.

Careianul vrea ca oamenii să se implice mai mult

Vasile Chioran a primit vopseaua, lemnele și alte lucruri de care a avut nevoie pentru ca spațiul să devină unul sigur pentru cei mici. Reparațiile necesare au fost făcute de autorități, dar amenajarea și-a asumat-o careianul. “O rugăminte am pentru locatari, să pună mână. Eu am făcut singur. Dar ce am făcut, am făcut din plăcere. Am făcut pentru cei mici, pentru societate, pentru cei din acest cartier,” a mai spus pensionarul.

Este o lecție pe care careianul vrea să și-o însușească și alții. În loc să critice, să pună mână și să facă, chiar dacă ceea ce iese nu este perfect, importantă e implicarea. “Eu nu sunt de meserie. Am făcut până a arătat cum îmi place mie. […] Că fac, că nu fac bine, dar măcar fac și satisfacția mea este că copiii sunt mulțumiți. Că părinții sunt mulțumiți. Bunicii sunt mulțumiți, stau aici la plajă, mai mănâncă o înghețată,” mai spune careianul.

Bătrânul are și o durere, nu toată lumea respectă munca depusă. “Să respecte munca, că-i a mea, că e a altora. Să o respecte,” a spus  careianul legat de menținerea curățeniei în spațiile verzi.