OPINII

Un prost aruncă o piatră-n baltă și zece înțelepți se chinuie s-o scoată

Văd o tendință tot mai clară din partea unor ziariști și politicieni de a aduce în prim planul dezbaterii publice subiecte marginale, dar care pot acapara dezbaterea și dacă o țin tot așa cu siguranță vor acoperi și subiectele importante din societate. Se întâmplă de mulți ani și în alte state europene, în Uniunea Europeană însă rezultatele sunt extrem de proaste pentru noi, pentru viitorul politic și social de la noi și din jur. Adică se introduc teme legate de antisemitism, rasism, ca fiind teme care interesează marea masă de cetățeni. Mai nou se fac sondaje legat de cine vrea ca România să fie în afara UE. Dar vrea cineva ca România să iasă din Uniunea Europeană? Trebuie să dezbatem așa ceva? Există parlamentari care vor România în afara UE? Și chiar dacă ar fi doi-trei, e nevoie ca toți să analizăm ce le coace mintea la doi sau trei dintre ei? Chiar trebuie să vorbim ore în șir despre Șoșoacă? Păi ei asta vor. Să nu vorbim de economie, de soluții la problemele sociale, despre organizarea statului, despre depolitizarea funcțiilor publice sau alte reforme. Ei vor să vorbim despre ei. Vor ca ei să fie în platourile de televiziuni și pe prima pagină a ziarelor voastre. Sigur că politicienilor slabi, care ar fi de cealaltă parte, încă le convine de minune. Adică țipi pe toate canalele că ești mare pro european și vezi doamne ești vocea pro europenilor din societate. Nu mai faci nimic nici în Parlament, nici în Parlamentul European, ci doar zbieri că alții bagă bețe-n roate și tu aperi țara de ei. Adică te faci comentator al comentariilor doamnei Șoșoacă și a altora ca ea.
Dacă o persoană spune că bolșevismul nu e o temă importantă pentru tânăra generație, sar 200 de ziariști și politruci, toți deodată, ca să explice românilor contrariul și încep dezbateri până ce apare o nouă așa-zisă temă care ar preocupa societatea. Dar pe noi nu ne interesează declarațiile marginale și nici bolșevismul nu interesează pe toată lumea. Nici capitalismul nu e o temă îndrăgită de multă lume dacă e să vorbim de ideologii, de doctrine, despre democrație sau totalitarism. Astea sunt teme pentru doctoranzi și pentru cei cu preocupări în zona asta până la urmă. Câți social-democrați autentici ați întâlnit? Cum îi cheamă? Spre exemplu, la noi toți, absolut toți ziariștii se declară de dreapta. De ce? Că dă mai bine. Dacă eram în Finlanda se declarau toți social-democrați.
Foarte mulți ziariști se plâng de calitatea și precaritatea discursurilor, de comportamentul unor parlamentari și de temele pe care aceștia le aruncă în spațiul public. Se pune întrebarea, nu avem oameni decenți în economie, politică și cultură? Avem, foarte mulți dar nu-i promovează nimeni.
Păi de ce e Șoșoacă vedetă? Pentru că toată presa vorbește și scrie despre ea și pentru că e invitată permanent de către televiziuni. Deci voi o faceți mare, stimați influenceri, ziariști și ce mai sunteți. Dacă la ora 20 ați invita un tânăr antreprenor, un olimpic, un producător local, un profesor universitar, în timp am câștiga cu toții.
În ultimii 15 ani, invitații din studiouri au fost lozincarii națiunii. Personalitățile decente au fost prea plictisitoare. A fost promovată incultura, iar astăzi culegem ce s-a semănat.
Aici e partea tristă din dezbaterea publică, că oamenii de cultură, oamenii de bun simț, educați, nu mai au loc de gălăgioșii promovați de media națională și locală, de televiziuni, influenceri și de politicienii necalificați, care urmăresc doar subiecte bombastice pe care să brodeze teorii simple, care nu interesează pe nimeni, dar care să ne ocupe timpul și viața..
Alin Seserman