Un sfert din companiile din România au cifră de afaceri zero, dar datorii de 105 miliarde de lei

 Ultimele date obținute de la Banca Națională a României arată că, din cele peste 600.000 de companii înregistrate anul trecut în Romania, 263.700 nu aveau niciun salariat, ceea ce reprezintă 42% din total, în timp ce 164.400 de companii, adică 26% din firmele romaneşti, aveau cifră de afaceri zero, potrivit datelor analizate de reprezentanţii Direcţiei de stabilitate financiară din BNR.

„Este posibil ca unele dintre aceste companii să fie folosite şi pentru practici mai puţin ortodoxe, să fie nişte bidoane în care s-au adunat datorii. Faptul că s-au acumulat datorii şi până acum nu au fost aduse în stare de lichidare arată şi un mod de acţiune defectuos al Fiscului. În momentul în care constaţi că o firmă are datorii la bugetul de stat nu trebuie să aştepţi ca acele datorii să crească, ci trebuie să te îndrepţi împotriva deţinătorilor, repre­zentanţilor legali, în aşa fel încat  aceştia să nu mai poată deschide alte societăţi”, a spus consultantul fiscal Emil Duca. Firmele cu afaceri zero sunt o prezenţă constantă în eco­no­mia locală în ultimul deceniu, când numărul lor a evoluat de la un minim de 140.000 de companii în 2007 la aproape 200.000 de astfel de firme în 2011 (cel mai ridicat nivel), potrivit datelor Registrului Comerţului.

Companiile cu cifra de afaceri egală cu zero au acumulat datorii de peste 105 mld. lei în 2016, ceea ce reprezintă 13% din totalul datoriilor cumulate de companiile din Romania, potrivit datelor BNR.

sursa money.ro

Recommended For You

About the Author: Seserman Alin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.