LIFESTYLE

Unde mergem în 2020? Transilvania, destinaţia perfectă!

Transilvania este o destinație excelentă, atât în ceea ce privește peisajele pe care le are de oferit, cât și în multitudinea de obiective si atractii turistice. Aceasta regiune a tarii are un relief spectaculos, dar si multe zone istorice de descoperit, depinde ce fel de turisti sunteti. Iata cele mai frumoase orase din Transilvania.

Cluj-Napoca

Orașul Cluj Napoca a devenit în ultimii ani o destinație des vizitată de turiștii din întreaga lume datorită istoriei fermecătoare regăsită la fiecare pas, a poveștilor din spatele clădirilor înalte încărcate de istorie și legende de-a dreptul fascinante și unde vei întâlni ospitalitatea localnicilor la fiecare pas.

În anul 2015, orașul a fost Capitala Europeană a Tineretului deoarece mai multe manifestații și evenimente au fost organizate aici, inclusiv prima ediție a festivalului UNTOLD, acum deja cunoscut drept un festival de renume. Datorită varietății și oportunităților pe care le oferă, Cluj Napoca a fost inclus pe lista internațională a orașelor artistice ale viitorului.


Orașul a fost prezentat drept “orașul comoară” de către istoricul clujean Kuckacs Jozsef în cartea sa, dar și “poarta” spre nordul Transilvaniei în partea a treia a seriei de documentare “Wild Carpathia”.

Un oras plin de farmec, dar si incarcat de istorie fiind unul dintre cele mai importante centre culturale si universitare ale tarii, ce a reusit de-a lungul timpului sa imbine armonios mostenirea de secole si viteza contemporaneitatii.

Aici te poti delecta cu multa cultura, ai Muzeul National de Arta, Muzeul National “ Lucian Blaga“, dar si monumente de arta, precum ansamblul monumental Matei Corvin sau Bastionul Croitorilor, azi fiind transformat in muzeu. Acestea reprezinta doar cateva puncte de interes istoric si cultural din Cluj.

Obiective de vizitat: Biserica Romano Catolică ”Sfântul Mihail” situată în Piața Unirii, Piața Muzeului cu Biserica Franciscană, Piața Avram Iancu și Catedrala Ortodoxă, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Parcul Central ”Simion Barnuțiu”, Teatrul Național ”Lucian Blaga” și Opera Română, Parcul Cetățuia, Palatul Banffy, Palatul Reduta, Casa Matei Corvin, Strada în Oglindă (Iuliu Maniu), Strada Andrei Șaguna și Canalul Morii.

Sibiu

Sibiul este unul dintre cele mai frumoase și apreciate orașe din România. Transilvania se poate mândri cu încă o urbe care atrage turiști de pe tot mapamondul, Sibiul având renume internațional, grație evoluției sale economice din ultimii ani, dar și evenimentelor culturale organizate aici cu succes de-a lungul timpului. Nu întâmplător a fost Capitala Culturală a Europei, alături de orașul Luxemburg, în 2007, când a găzduit festivaluri, concerte și alte forme de manifestări artistice.

Este posibil ca imaginea să conţină: cer, nor şi în aer liber

Mult timp Sibiul a fost considerat capitala principatului Transilvania, fiind unul dintre cele mai importante centre culturale europene la ora actuala. Piata Huet, Piata Mica si Piata Mare, dar si Bastionul Soldisch si “Turnul Gros” sunt doar cateva din cele mai frumoase locuri de stat la un pahar de vorba. Va puteti bucura de amuzantele povesti din jurul Podului Mincinosilor sau puteti sa admirati arhitectura in stil Baroc, cum este Palatul Brukenthal.

Este posibil ca imaginea să conţină: cer şi în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni, mulţime, cer, plantă, copac, masă şi în aer liber

La doar 37 de kilometri de stațiunea Păltiniș și la aproximativ 75 de kilometri de lacul glaciar Bâlea, Sibiul este un loc excelent în care să îți petreci câteva zile, fie că este vorba de un weekend, un city break sau un întreg concediu, în toate cele patru anotimpuri.

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, bicicletă şi în aer liber

Dacă te gândești să ajungi pe meleagurile în care coloniștii sași s-au așezat acum foarte mulți ani, e bine să ai la îndemână și o listă cu principalele atracții ale orașului. Astfel, vei reuși să vezi cât mai multe din superbul Hermannstadt.

Este posibil ca imaginea să conţină: cer şi în aer liber

Iată cum ar putea arăta lista cu locuri pe care le-ai vizitat în Sibiu: Turnul Sfatului, Muzeul Brukenthal, Biserica Evanghelică, Podul Mincinoșilor, Sistemul de fortificații, Grădina zoologică.

Oradea

Oradea este unul dintre cele mai dezvoltate oraşe ale României, cu un stil arhitectural aparte, cu foarte multe obiective turistice şi o amplasare care îl transformă într-o destinaţie turistică, dar şi de tranzit. Deși în vestul României, Oradea, numita și capitala Art Nouveau a României datorită numărului mare de construcții ce aparțin acestui stil, este un oraș în care se poate ajunge foarte ușor cu avionul, dar și cu trenul/autoturismul din diferite zone ale României.

Este posibil ca imaginea să conţină: cer, apus şi în aer liber

Ca urmare a numeroaselor lucrări de reabilitare care s-au făcut în ultimii ani, centrul orașului cât și cetatea din Oradea au ajuns să fie unele dintre cele mai vizitate obiective turistice din România.

Este posibil ca imaginea să conţină: cer, copac şi în aer liber

Cetatea din Oradea este printre putinele constructii de acest tip de la noi din tara care sunt inca utilizate si in vremurile noastreCetatea a fost construita in secolul al XIV-lea in jurul unei biserici ridicate la inceputul secolului al XI-lea.

Piata Unirii se numara printre cele mai vizitate obiective turistice din Oradea, deoarece aici se afla o multime de cladiri deosebite. Printre cele mai importante puncte de reper de aici se numara: , Casa Kovacs, Palatul Primariei si Palatul Vulturul Negru.

În Piața Unirii sunt îmbinate numeroase stiluri arhitecturale, concretizate in monumente deosebite, precum: Palatul Vulturul Negru, Palatul Primăriei Oradea, Casa Kovacs, Palatul Moskovits Adolf și fii, Catedrala Greco-Catolică “Sfântul Ierarh Nicolae”, Palatul Episcopiei Greco-Catolice. Un alt obiectiv arhitectural și religios de neratat îl reprezintă Biserica cu Luna, unică în Europa grație mecanismului din turla bisericii, care pune in miscare o sfera de forma lunii. Asadar, nu uitați aparatul foto, căci Oradea deține un potențial fotografic desăvârșit!

Construcția aquapark-ului Nymphaea a început în iarna anului 2015, iar recepția a avut loc in anul 2016. Aquapark-ul Nymphaea are o suprafață de 7 hectare, se află pe locul fostului ștrand al municipiului Oradea și a costat 88,3 milioane de lei (dintre care 32,3 milioane de lei provin de la Uniunea Europeană, finanțarea fiind nerambursabilă).

Un alt obiectiv important in zonă este Stațiunea Băile Felix, aflată la aproximativ 8 km de Oradea. Banii investiți în hotelurile, centrele de agrement si locurile de distracție din stațiune au atras de-a lungul ultimilor ani un număr tot mai mare de turiști. Printre afecțiunile care se pot trata aici se numără cele ale aparatului digestiv si cele reumatice.

Alba-Iulia

Alba Iulia este unul dintre cele mai frumoase și pline de istorie orașe din România. Chiar dacă multă lume îl asimilează doar cu locul „Marii Uniri” și în special cu 1 Decembrie, Ziua Națională a României, aici se pot găsi și alte importante atracții turistice.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Cel putin cinci locatii stau marturie acestei istorii, devenind in timp si cele mai importante atractii turistice ale orasului Alba Iulia: Cetatea Alba Carolina, Muzeul National al Unirii, Catedrala Reintregirii Neamului, Palatul Principilor si Catedrala Romano – Catolica.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Cetatea Alba Carolina a cunoscut în ultimii ani transformări spectaculoase, care o fac tot mai vizibilă pe „tortul” turistic al Europei. În paralel cu lucrările de restaurare, cofinanțate din fonduri europene, s-a avut în vedere si valorificarea patrimoniului său cultural de excepție. Fortificația este locul în care au loc festivaluri culturale, se aud orchestre celebre, unde concertează artiști de top, români și străini.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Cetatea este locul în care vă puteți întoarce în timp, de-a lungul a două milenii, printre vestigiile a trei fortificații, din tot atâtea epoci diferite. Altfel spus, fiecare cetate ridicată aici a înglobat-o pe cea veche: Castrul ridicat de romani, Cetatea medievală și Cetatea Alba Carolina.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

In ceea ce priveste ofertele de cazare, ei bine, aici chiar nu aveti nicio problema, pentru ca orasul abunda de gazde primitoare, bucuroase oricand sa va primeasca pentru o noapte sau doua de „hodina”

Braşov

Un oras foarte vizitat si cunoscut in multe parti ale lumii este Brasov. Este un oras foarte popular, mai ales ca este o imbinare frumoasa intre vechi si nou. In plus, zona Brasovului ofera si multe peisaje de munte absolut fascinante, caci Bucegiul este unul dintre cei mai batatoriti munti. In Brasov puteti vedea Biserica Neagra, construita vreme de aproape un secol, dar si Biserica Sfantul Nicolae, in interiorul careia a fost adopostatita prima scoala romaneasca si unde puteti vizita Muzeul Prima Scoala Romaneasca, pentru o lectie de istorie interesanta.

Tampa, impreuna cu multe porti, bastioane si turnuri, printer care Poarta Scheilor, sunt locuri ce nu trebuie ratate in acest oras medieval superb. Este un oras usor accesibil din toate zonele tarii, tocmai de aceea Brasovul se bucura de atatia turisti an de an.

Centrul orașului Brașov nu este unul mare, dar cu siguranță este de neratat.  Aici se găsesc și cele mai importante monumente istorice, Piața Sfatului, cele mai drăguțe cafenele, restaurante, terase sau magazine pentru cazul in care pe lista ai trecut și shopping-ul.

Strada Sforii a devenit în ultimii ani unul dintre cele mai vizitate obiective turistice ale orașului Brașov, fiind recunoscută pe plan mondial drept cea de a treia cea mai îngustă stradă a Europei.

Piața Sfatului este în inima orașului Brașov și oferă o priveliște superbă. Clădirile modernizate dar pline de istorie, fântâna arteziană, și băncuțele te îndeamnă să faci un popas și să îți faci un plan de „atac’ pentru vizitarea orașului.

Dintre clădirile impresionante putem aminti Casa Sfatului, Biserica Adormirea Maicii Domnului, Casa Negustorilor, Casa Filstich-Plecker, Casa Mureșenilor, Muzeul Civilizației Urbane Brașov. În apropierea pieței se află Biserica Neagră, una dintre cele mai reprezentative construcţii de factură gotică din ţara noastră, ridicarea ei fiind realizată în secolele XIV-XV. Este considerată cea mai mare biserică din România, fiind şi cel mai mare lăcaş de cult în stil gotic din sud-estul Europei.

Arad

Cu un aspect ordonat, sobru si germanic ce aminteste de marile capitale din Europa Centrala, in special de Viena, Aradul este deseori neglijat de calatorii ce ajung in vestul Romaniei, care prefera sa viziteze orase mult mai populare din punct de vedere turistic.

Este posibil ca imaginea să conţină: cer şi în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, cer şi în aer liber

La doar 30 de km de granita cu Ungaria, Aradul iese în evidență prin arhitectura, atmosfera cosmopolita si ospitalitatea localnicilor. Majoritatea clădirilor pe care le găsim pe străzile din Arad sunt impunătoare, aici regăsindu-se peste 100 de clădiri din secolele XIX și XX, înscrise în Patrimoniul Cultural al României.

Este posibil ca imaginea să conţină: iarbă, cer şi în aer liber

Asemenea Vienei, orașul este unul foarte organizat și ordonat, cu un bulevard lat predominant, iar clădirile de o parte și de alta a bulevardului au arhitectură diversă, regăsind printre ele și stilul baroc, neobaroc, eclectic și neogotic.

Este posibil ca imaginea să conţină: nor, cer şi în aer liber

Iată câteva obiective turistice din Arad care merită vizitate: Biserica Sf. Anton de Padova, Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, Piața Avram Iancu, Palatul Cultural, Clădirea Palatului Administrativ (Primăria), Palatele Cenad, Neumann și Szantay, Biserica Roșie, Cetatea Aradului, Parcul Natural „Lunca Mureșului”, Parcul Reconcilierii sau Turnul de Apă.

Este posibil ca imaginea să conţină: cer, copac şi în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: cer, copac, în aer liber şi natură

Municipiul Arad deține un bogat patrimoniu cultural și istoric, fiind un adevărat muzeu în aer liber pentru cei care decid să îl viziteze. Stilurile arhitectonice specifice secolelor XIX și XX și monumentele de artă fac ca acest oraș să fie denumit „Mica Vienă”.

Bistriţa,

Bistriţa este un oraş primitor, liniştit şi foarte cochet, ce datează încă din secolul al XIII-lea. Cele mai frumoase locuri pot fi admirate într-o plimbare de câteva ore de mers pe jos. Chiar dacă unele clădiri de patrimoniu sunt închise, în zilele de duminică şi sărbători legale, bistriţenii şi turiştii pot vedea cele mai reprezentative locuri pe jos, în plimbare.

Ce poţi vizita în Bistriţa într-o duminică obişnuită?

Pasajele pot fi străbătute şi admirate, ele fiind în jurul centrului istoric. Majoritatea au fost restaurate, iar unele urmează a fi reabilitate. Pasajele Bistriţei reprezintă unul din punctele de atracţie ale oraşului, fiind construite în secolul al XIV-lea.

Un alt oras pe care nu trebuie sa il ratati nicicum din Transilvania este Sighisoara. Acest oras are o atmosfera unica, fiind protejata de ziduri de cetate si stand mandra deasupra unei culmi de munte. Aici veti avea parte de un aer de medieval discret, insa care inca isi impune stilul, caci zidurile de incinta ce dateaza din secolul al XIV-lea sunt printer cele mai bine pastrate din intreaga Europa.

Veche cetate saseasca, Sighisoara are numeroase cladiri din secolele XIII-XIV, inclusiv Biserica din deal, la care se ajunge cu truda pe scara construita din lemn inca din anul 1656. Farmecul pasajelor pietonale aduce a parfum de epocă.

Ceea ce face ca acest oras sa fie deosebit este faptul ca multe din vechile edificii sunt inca locuite, tocmai de aceea este inscris pe lista celor mai vechi orase medieval ale Europei. Nu trebuie sa ratati Turnul Sfatului si Turnul cu Ceas.

Unul dintre prietenii sinceri ai Transilvaniei, Printul Charles, spunea: “Transilvania deţine cheia salvării planetei”. Nu știm dacă o deține, dar știm că acest om a făcut foarte mult pentru noi şi îi mulţumim.

Foto: Roxana Seserman