Ungaria vrea legătură rapidă cu Transilvania și are în vedere construcția a două autostrăzi și un tren de mare viteză.

La aproape 100 de ani de la Marea Unire, ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat astăzi la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă că doreşte să îmbunătăţească legăturile dintre Ungaria spre Transilvania prin construcţia unei noi autostrăzi spre Oradea şi care se continuă cu A3 spre Cluj, dar şi o cale ferată rapidă spre partea de vest a României.

„O ştire bună este că până în anul 2020 vom dubla numărul conexiunilor prin autostrăzi dintre Ungaria şi România, acum avem una, vom avea două. Acesta nu este o situaţie demnă de mândrie a noastră, dar sperăm că dintre cele 10 puncte de frontieră provizorii două să le avem puncte de trecere oficiale în viitor. în Europa, infrastructura de transport se dezvoltă, mai ales, pe căile ferate. Considerăm că proiectul unui tren de mare viteză care să lege Budapesta prin Cluj de Bucureşti trebuie să fie o prioritate. Deci, probabil, într-o primă fază se va realiza conectarea Budapestei cu Clujul, şi într-o a doua etapă cele două capitale să fie legate printr-un tren de mare viteză”, a spus Szijjarto, citat de Mediafax.

Delegația UDMR s-a întâlnit la Cluj cu ministrul de Externe al Ungariei, Szijjártó Péter – Este în interesul tuturor ca între România și Ungaria să existe un parteneriat, un dialog și relații economice puternice, spun liderii UDMR.

Interesul nostru comun este de a avea un dialog continuu, un parteneriat și relații economice puternice între România și Ungaria. Acest lucru a fost facilitat și consolidat de reuniunea de luni dimineață dintre Szijjártó Péter, ministrul de Externe al Ungariei, și delegația UDMR, la Cluj.

„Este îmbucurător faptul că miniștri de Externe ale celor două țări se reunesc din nou, la scurt timp după întrevederea din luna august. Ca rezultat, sperăm ca relațiile dintre cele două state se vor îmbunătăți și vor avea loc progrese și în soluționarea problemelor care vizează comunitatea maghiară din România, precum situația Liceului Teologic de la Târgu Mureș”, a declarat președintele executiv al UDMR, Porcsalmi Bálint, despre întâlnirea de astăzi cu oficialul Guvernului ungar.

În cadrul dezbaterii de luni, părțile au discutat despre programul de dezvoltare economică, care va fi lansat în curând de către Guvernul maghiar, mai întâi în județul Mureș, sperând că, după derularea programul pilot, să fie extins în toată Transilvania.

„Pe lângă aspectele pozitive, am discutat cu ministrul de Externe maghiar și despre provocările majore cu care se va confrunta comunitatea maghiară din România în următoarea perioadă, precum intensificarea retoricii antimaghiare, atât în spațiul public, cât și la nivelul cotidianului comunității maghiare. Trebuie să oprim acest proces împreună, printr-o comunicare deschisă, directă, onestă”, a afirmat președintele executiv al Uniunii.

Din delegația UDMR au făcut parte: Porcsalmi Bálint, președinte executiv UDMR, Csoma Botond, deputat, președintele Organizației județene a UDMR Cluj, Vákár István, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Oláh Emese, viceprimar al municipiului Cluj Napoca, și Horváth Anna, vicepreședinte executiv UDMR.

Recommended For You

About the Author: Seserman Alin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.