OPINII

Uniunea Europeană merge mai departe

Autor: Valentin Naumescu

După un summit de patru zile, s-a obținut în cele din urmă ACORDUL statelor membre pentru pachetul de redresare economică Next Generation EU (390 miliarde Euro granturi nerambursabile și 360 miliarde împrumuturi avantajoase, care vor fi negociate de Bruxelles la cea mai mică dobândă posibilă și pe termen îndelungat) precum și pentru Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, de 1074 miliarde de Euro.
România va avea acces la 79,9 miliarde de Euro, o sumă uriașă, pe care rămâne de văzut dacă vom ști și vom putea să o utilizăm în anii următori în întregime și în mod corespunzător. Dar asta este deja (în primul rând) problema noastră și a calității și integrității actului politic și administrativ intern. Șansa de dezvoltare există și este imensă!
S-a văzut încă o dată că esența Proiectului European este negocierea, compromisul, moderația, capacitatea rațională a unor state, economii și societăți atât de diferite cultural de a găsi o FORMULĂ COMUNĂ prin care să meargă ÎMPREUNĂ mai departe, crescându-și reciproc forța, beneficiile și oportunitățile.
*
Revenind de pe plan european pe plan politic intern, nu pot să nu observ și să nu întreb cum de au reușit liderii executivelor celor 27 de state membre (cu particularități naționale și interese atât de diferite!) să ajungă la CONSENS, la o formulă comună reciproc avantajoasă, și nu reușesc liderii PNL și USR să ajungă la consens pentru candidaturi comune în alegerile locale, când și unii, și alții știu atât de bine că mergând separat nu fac decât să crească șansele primarilor și președinților de Consilii Județene de la PSD să rămână în funcție? Atât de mici, de meschini și de inculți politic să fie oare, după 30 de ani de democrație, că nu pot să se înțeleagă nici măcar la acest capitol, unde nu este niciun dubiu și este mai mult decât evident ce ar fi bine pentru România?