ACTUALITATE

Unul dintre autorii manualului unic de Geografie, clasa a VI-a, plin de greșeli, dă vină pe editură. În schimb, MEN anunță că ar putea acționa în judecată autorii, evaluatorii ori redactorii manualului

Scandalul manualului unic de Geografie pentru clasa a VI-a, scos la editura ce aparține de Ministerul Educației Naționale, respectiv Editura Didactică și Pedagogică, pare a fi abia la început. Cum suntem obișnuiți pe plaiurile mioritice, în această etapă are loc un ping-pong în ceea ce privește asumarea responsabilității față de greșelile științifice foarte grave care apar în acest manual, fiecare dintre părțile implicate încercând să dea vina pe cealaltă parte.

Astfel, într-un comunicat postat pe site-ul propriu, Editura Didactică și Pedagogică se limitează a anunța că manuscrisul manualului a primit aviz științific favorabil din partea unui reprezentant al mediului universitar specializat în Geografie, care ar fi notat în raportul de evaluare că: „materialul grafic și cartografic este corect din punct de vedere științific, prezentarea conținuturilor este realizată unitar și coerent, activitățile de învățare sunt diverse, bine alese, favorizând utilizarea metodelor didactice activ-participative” și că ,,gradul de dificultate a noțiunilor cuprinse în text este pe alocuri prea ridicat”.

La rândul lui, unul dintre autorii manualului în discuție, profesorul ieșean Dorin Fiscutean, dă vina pe editură pentru greșelile științifice din cuprinsul manualului. Astfel, Dorin Fiscutean a declarat, pentru HotNews.ro, că: ,,Nu erau greșeli pe hărțile pe care le-am dat noi, dar domnii de la grafică le-au modificat, le-au dat peste cap și a apărut ceea ce a apărut. Noi am trimis elementele grafice, care au fost modificate. Ne-au tot cerut elemente și au tot modificat. Dar nu le-am mai primit înapoi, să vedem dacă sunt modificate în bine sau în rău, sa le putem corecta. Noi am fost surprinși că a apărut foarte repede manualul. De ce nu au spus cum au făcut manualul într-o săptămână și că noi nu am dat bun de tipar? A trebuit să ne grăbim foarte tare, ca să terminăm în grabă manualul. Nu am primit manualul, să îl putem citi și să vedem greșelile”.

În acelșai timp, Ministerul Educației Naționale, instituția care trebuie să vegheze la calitatea materialelor didactice care  ajung la elevi, anunță într-un comunicat de presă că a fi realizată o erată tipărită pentru manualul de Geografie de clasa a VI-a, erată ce va fi trimisă în școli până la începutul anului școlar. De asemenea, MEN a anunțat demararea unei cercetări pentru a vedea în ce etapă a procesului de scriere/evaluare/editare au apărut erorile din manualul de Geografie, clasa a VI-a. În funcție de rezultatele cercetării, MEN precizează în comunicat că își rezervă dreptul de a acționa în instanță, acolo unde este posibil, autorii/redactorii/evaluatorii manualelor (în funcție de etapa în care s-au produs erorile), pentru daunele aduse.

Sursă foto: HotNews,ro