ACTUALITATE, POLITICĂ

USR a atacat, astăzi, Codul Comunicaţiilor la Curtea Constituţională

USR a atacat Codul Comunicaţiilor la Curtea Constituţională, din cauza unui articol problematic care lărgeşte excesiv spectrul interceptărilor comunicaţiilor electronice. Codul Comunicaţiilor este o lege necesară pentru România, dar nu trebuie să conţină abuzuri.

„USR nu poate accepta prevederi de natura Codului de Procedură Penală sau siguranţă naţională într-o lege care nu are aceste domenii drept scop de reglementare. Suntem partidul care a susţinut mereu statul de drept, dar statul trebuie să fie „de drept” şi cu un control rezonabil civil asupra serviciilor secrete”, a declarat preşedintele interimar al USR Cătălin Drulă.

Articolul 10 din acest Cod permite un acces excesiv serviciilor de informaţii la traficul de informaţii de pe serverele din România. În prezent, SRI poate percheziţiona sisteme informatice, dar trebuie să prezinte un mandat înainte, ceea ce este absolut normal şi firesc.

„Am solicitat în mai multe rânduri eliminarea acestui articol din Codul Comunicaţiilor Electronice. Este un text lipsit de claritate, precizie şi previzibilitate şi poate duce la imixtiuni în viaţa privată a cetăţenilor şi la restrângeri nejustificate ale drepturilor acestora garantate de Constituţie. Nu putem fi impasibili în legătură cu un subiect atât de sensibil pentru democraţie, care limitează drepturilor cetăţenilor”, a declarat senatorul USR Raoul Trifan.

USR a avut consultări pe această temă cu reprezentanţi ai autorităţilor de reglementare, cu furnizori de servicii de date şi cu societatea civilă.